Γενικές οδηγίες – Συμβουλές

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ

 Κατά την ανακαίνιση – κατασκευή μίας κουζίνας σημαντικό είναι να κάνουμε εκ νέου σχεδιασμό των ηλεκτρολογικών γραμμών που έχουμε προς χρήση. Στην δική μου περίπτωση είχα εντοπίσει ότι οι πρίζες ήταν λίγες και τοποθετημένες σε λάθος θέση σε σχέση με τις εργασίες που γίνονταν στην κουζίνα.

 Αρχικά πρέπει να σχεδιάσουμε που θέλουμε να έχουμε παροχές ρεύματος και διακόπτες. Στην συνέχεια κοιτάζουμε αν έχουμε διαθέσιμη γραμμή αν όχι σχεδιάζουμε τις νέες γραμμές με τους εξής  κανόνες.

  • Πάντα ξεκινάμε από υπάρχον ηλεκτρολογικό κουτί.
  • Επεκτείνουμε οριζόντια πάντα παράλληλα με το πάτωμα κρατώντας σταθερή την απόσταση της γραμμής από το πάτωμα.
  • Για να κατεβάσουμε την γραμμή στην τελική θέση πάντα τοποθετούμε ηλεκτρολογικό κουτί και χαράσσουμε κάθετη γραμμή .

 Αφού εκτελέσουμε τα παραπάνω είμαστε έτοιμοι να σκάψουμε τον τοίχο ( μην το φοβάστε σκαφτέ και την πρώτη τρύπα του τούβλου). Εν συνεχεία τοποθετούμε τα ηλεκτρολογικά κουτιά διακλάδωσης, τα κουτιά για διακόπτες και πρίζες και τις πλαστικές σωλήνες για να περάσουμε τα καλώδια. Τέλος κλείνουμε με τσιμέντο, στοκάρουμε και με την βοήθεια ατσαλίνας περνάμε τα καλώδια .

 ΠΡΟΣΟΧΗ: αν για κάποιο λόγο δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τους παραπάνω κανόνες τότε καλό είναι αφού κλείσουμε με το τσιμέντο να μην το στοκάρουμε ώστε να είναι ορατή η γραμμή που έχουμε προσθέσει.

 

ΠΛΑΚΑΚΙΑ

 Η επιλογή στο πλακάκι είναι προσωπική υπόθεση. Άρα δεν υπάρχουν υποδείξεις σχετικά με την επιλογή.

Όταν  ήδη υπάρχουν πλακάκια τότε με την βοήθεια ενός καλεμιού τα αφαιρούμε ένα προς ένα μαζί με την κόλλα που είχαν. Με αυτό τον τρόπο ο τοίχος θα έχει αρκετά εξογκώματα και βαθουλώματα. Για τον λόγο αυτό με ένα γυαλόχαρτο εξομαλύνουμε τα εξογκώματα.  Στα νέα πλακάκια που θα κολλήσουμε φροντίζουμε να  βάζουμε αρκετή κόλλα ώστε να μην μένει κενό στα βαθουλώματα που υπάρχουν στον τοίχο αλλά ταυτόχρονα να καλύπτει η κόλλα όλο το πλακάκι ώστε να μην μένει κενό.

 Τα πρώτα πλακάκια που κολλάμε είναι ακριβός πάνω από τον πάγκο και σε ύψος περίπου 0,3 cm. Με αυτό τον τρόπο κατά την τοποθέτηση του πάγκου , αυτό θα φωλιάζει κάτω από το πλακάκι και μπορεί εύκολα να μονωθεί από την υγρασία. Αφού βάλουμε την πρώτη σειρά πλακάκια τότε εύκολα μπαίνουν και τα υπόλοιπα. Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε σταθερές τις αποστάσεις ανάμεσα στα πλακάκια προς όλες τις κατευθύνσεις τοποθετούμε πλαστικά σταυρουδάκια. Έτσι θα δημιουργηθεί ο αρμός που στην συνέχεια θα στοκάρουμε. Επίσης με ένα αλουμίνιο οδηγό μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ένα πλακάκι είναι σωστά στην θέση του

 Αν τα πλακάκια δημιουργούν εξωτερική γωνία (πχ κολόνα) τότε καλό είναι με χρήση τροχού να τα κόψουμε σε 45ο γωνία ώστε να έρχονται πρόσωπο. Ομοίως με χρήση διαμαντιού ή τροχού κόβουμε τα πλακάκια στις θέσεις που έχουμε πρίζες

 Αφού τα πλακάκια κολλήσουν και καθαρίσουμε κόλλα τους αρμούς από σκόνες μπορούμε να προχωρήσουμε σε στοκάρισμα των αρμών όπου με ένα βρεγμένο σφουγγαράκι κάνουμε ομοιόμορφο τον αρμό.

 Γενικά  μην λυπηθούμε το επιπλέον κόστος μίας καλής κόλλας αλλά και την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε. Επίσης ο αρμός να είναι καλά στοκαρισμένος γιατί σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να περάσει νερό και σχετικά σύντομα να αρχίσουν τα πλακάκια να ξεκολλάνε.

 

ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ

Τα ντουλάπια μίας κουζίνας χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Τα κάτω ντουλάπια (κάτω από τον πάγκο) , τα πάνω ντουλάπια (πάνω από τον χώρο εργασίας) και τέλος τα ντουλάπια που καλύπτουν όλο τον κάθετο χώρο (τροφοθήκες κτλπ). Η παραπάνω ταξινόμηση έγινε με βάση τις διαστάσεις των κουτιών και σε κάποιες περιπτώσεις με βάση τα εξαρτήματα που μπορούμε να έχουμε στα κουτιά.

 Γενικά κατά την κατασκευή των κουτιών πρέπει να προσέχουμε τα εξής:

ntoylapi1

  • Τα πλαϊνά του κουτιο ύ να πατούν πάνω στο κάτω ξύλο (άρα οι βίδες είναι από κάτω προς τα πάνω) . Αυτό βοηθά να μην κάτσουν τα κουτιά αφού στο τέλος τα ξύλα θα δεχτούν αρκετό βάρος.  Στα πάνω ντουλάπια εκτελούμε το ίδιο.
  • Στα κάτω ντουλάπια συνήθως το πάνω τμήμα δεν αποτελείτε από ένα ενιαίο ξύλο αλλά από δύο ξύλα πλάτους 10cm  το καθένα για την στήριξη του κουτιού. Το μπροστά ξύλο από αυτά τα δύο μπορεί να μπει σε προφίλ ή κατά φάρδος αναλόγως αν θέλουμε απλό ντουλάπι ή αν πρέπει να έχει κούτελο όπως το ντουλάπι για τον νεροχύτη.

ntoylapi2

  • Οι διαστάσεις των κουτιών συνήθως είναι συγκεκριμένες μιας και τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούμε βγαίνουν από το εργοστάσιο σε συγκεκριμένες διαστάσεις. Πρέπει λοιπόν να λάβουμε υπόψη μας πριν κατά τον σχεδιασμό των ντουλαπιών τις διαστάσεις των εξαρτημάτων. Ενδεικτικά ο πάγκος της κουζίνας είναι 60cm x 410 cm . Επομένως τα ντουλάπια που βρίσκονται κάτω από τον πάγκο δεν πρέπει να ξεπερνούν σε βάθος τα 59 cm συνολικά (57 cm κουτί + 1,6cm πορτάκι + 0,2 πλάτη κουτιού)
  • Τα εξαρτήματα που θα τοποθετήσουμε στα ντουλάπια συνήθως έχουν βάθος από 40cm έως 55cm με βήμα 5 cm (40-45-50-55) . Έτσι λοιπών προκύπτει και το 57cm σε βάθος  (55 μηχανισμός + 2 cm αέρας) Επίσης οι μπουκαλοθήκες (συρόμενα βαγονέτα) ξεκινούν σε πλάτος από 15cm και αυξάνονται ανά 5cm. Στα συρτάρια το πλάτος είναι ελεύθερο αφού αγοράζουμε μόνο τα πλαϊνά και όχι έτοιμο το συρτάρι. Έτσι το πλάτος των ντουλαπιών μπορεί να καθοριστεί σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Προσοχή όταν  θέλουμε να φτιάξουμε ντουλάπι τροφοθήκης αφού οι διαστάσεις σε βάθος αλλά και πλάτος των μηχανισμών (ενιαία τροφοθήκη ή μεμονωμένα συρμάτινα συρτάρια) είναι συγκεκριμένα.
  • Τα κάτω ντουλάπια έχουν ύψος τέτοιο ώστε το τελικό ύψος που θα προκύψει να είναι 85cm. Συγκεκριμένα τα ποδαράκια στα οποία θα στηρίζονται έχουν ύψος 10cm (τα συνηθέστερα είναι αυτά) και ο πάγκος είναι 3cm ή 4cm. Έτσι 10cm πόδια + 3cm πάγκος = 13 cm Συνεπώς 85-13 =72 cm. Έτσι προκύπτει και το ύψος των κάτω ντουλαπιών. Φυσικά μικρές αποκλίσεις μπορούμε να έχουμε ανάλογα με τις απαιτήσεις μας.
  • Τα επάνω ντουλάπια έχουν βάθος 30 cm. Αυτό συμβαίνει διότι σχεδόν πάντα στην κουζίνα στεκόμαστε μπροστά από τα κάτω ντουλάπια και σκύβουμε ελαφρός για να κάνουμε τις εργασίες μας πάνω στον πάγκο. Έτσι αν ήταν το ίδιο βάθος με τα κάτω ντουλάπια θα χτυπούσαμε συνέχεια το κεφάλι μας. Το ύψος των ντουλαπιών καθορίζετε αποκλειστικά από εμάς  σε σχέση με το γενικότερο ύψος που θέλουμε να δώσουμε στην κουζίνα. Εγώ ήθελα το ολικό ύψος να είναι 225cm. Άρα 225cm – 85cm κάτω ντουλάπια – 60 cm χώρου εργασίας = 80cm ύψος πάνω ντουλαπιών. Σχετικά με το πλάτος και αυτό το φτιάχνουμε με βάση της απαιτήσεις μας.

Σχετικές παραπομπές:

www.decobook.gr

omastorakos.blogspot.gr

Λόγο προβλήματος της φωτογραφικής μηχανής έχουν χαθεί φωτογραφίες κατά την κατασκευή των κουτιών. Παρόλα αυτά όλα τα παραπάνω είναι εμφανή στις παρακάτω φωτογραφίες.

DSCN2545 DSCN2546
DSCN2548
DSCN2547


DSCN2549 DSCN2551 DSCN2555 DSCN2560 DSCN2583

DSCN2582

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s