Γλυκό γκρειπφρουτ

Έχοντας  φτιάξει γλυκό νεράντζι νομίζω ότι πλέον είμαι έτοιμος να επεκταθώ και σε άλλα εσπεριδοειδή.  Ένα γλυκό που δεν είχα δοκιμάσει αλλά με ενημέρωσαν ότι είναι πολύ ωραίο, είναι το γλυκό γκρέιπφρουτ.  Η παρασκευή του είναι όμοια με αυτή του νεραντζιού. Σας παρουσιάζω  την συνταγή:

 Υλικά:

1800 gr  φλούδα γκρέιπφρουτ (είχα στην διάθεση μου 3500 gr  γκρέιπφρουτ)

3 κιλά  ζάχαρη λευκή

1,5 κιλό νερό

Χυμό μισού λεμονιού

Εκτέλεση:

Πριν βγάλουμε τις φλούδες από τα γκρέιπφρουτ ακλουθούμε την εξής διαδικασία. Πλένουμε πολύ καλά  τα γκρέιπφρουτ με νερό και ξύνουμε το εξωτερικό τους λίγο ώστε να  χάσουν την έντονη σπιρτάδα που έχουν όπως όλα τα εσπεριδοειδή.   Τεμαχίζουμε κάθε γκρέιπφρουτ  σε τέσσερα ή έξι  κομμάτια και  τα ξεφλουδίσουμε.  Τις φλούδες τις τυλίγουμε σε ρολάκια όπως και του νεραντζιού και τις πιάνουμε με οδοντογλυφίδα.  Στην συνέχεια βράζουμε νερό , ρίχνουμε τις τυλιγμένες φλούδες και τις βράζουμε για περίπου 10-15 λεπτά. Αφού βράσουν

τις σουρώνουμε και χύνουμε το νερό. Αυτό καλό είναι να το κάνουμε 3 με 4 φορές αφού με αυτό τον τρόπο  ξεπικρίζουν αλλά κυρίως μαλακώνουν.

Αφού κάνουμε όλα τα παραπάνω, τοποθετούμε τις φλούδες σε νερό και τις αφήνουμε για 48 ώρες. Στο χρονικό αυτό διάστημα κάθε 4 ώρες αλλάζουμε το νερό , δηλαδή όποιος περάσει από την κουζίνα αλλάζει το νερό. Γενικά με αυτό τον τρόπο το ξεπικρίζουμε και αν θα το αφήσουμε 48 ή 24 ώρες ή όσες ώρες θέλουμε εξαρτάται από το πόσο πικρό θέλουμε το γλυκό. Προσοχή μετά την παραπάνω διαδικασία  δεν ξεπικρίζει άλλο, άρα το αφήνουμε στο νερό μέχρι να μας ικανοποιεί.

Όταν τελειώσουμε από την διαδικασία του ξεπικρίσματος βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και το αφήνουμε να πάρει μία βράση.Τότε βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες από τις φλούδες και τις τοποθετούμε  στην κατσαρόλα μαζί με το νερό και την ζάχαρη . Μετά από 10 λεπτά βρασίματος από την στιγμή που θα ρίξουμε τις φλούδες βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και το αφήνουμε έτσι για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό για 10 λεπτά ρίχνοντας αυτή την φορά και το λεμόνι.

Έτσι μετά από 72 ώρες από την στιγμή που ξεκινήσαμε την διαδικασία είμαστε έτοιμοι να τοποθετήσουμε το γλυκό σε βάζα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s