Γλυκό λεμόνι

Η αλήθεια είναι ότι γλυκό λεμόνι δεν είχα δοκιμάσει. Μετά από παρότρυνση φίλου είπα να δοκιμάσω να το φτιάξω και πράγματι το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.

Υλικά:

16 χοντρόφλουδα  λεμόνια

2 κιλά  ζάχαρη λευκή

3 ποτήρια  νερό

Χυμό μισού λεμονιού

Εκτέλεση:

Αφού πλύνουμε πολύ καλά τα λεμόνια ξύνουμε την εξωτερική τους επιφάνεια ελαφρός. Στην συνέχεια τα τεμαχίζουμε στα τέσσερα και αφαιρούμε με προσοχή την φλοίδα. Προσοχή η φλοίδα είναι σχετικά σκληρή με αποτέλεσμα να σπάει εύκολα  και επίσης  αν τα λεμόνια δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα μπορούμε να τα τεμαχίσουμε σε τρία κομμάτια ή ακόμα και σε δύο.

Στην συνέχεια βράζουμε για περίπου 4 λεπτά τις φλοίδες και αφού τις σουρώσουμε της κάνουμε ρολό και τις πιάνουμε με οδοντογλυφίδα.  (Τις έβρασα πριν βάλω την οδοντογλυφίδα για να μαλακώσουν οι φλοίδες και να μην σπάσουνε) . Στην συνέχεια επαναλαμβάνουμε το βράσιμο με νέο νερό για 4

λεπτά . Αφού τις σουρώσουμε τις αφήνουμε σε κρύο νερό για 3 ώρες και στην συνέχεια για το υπόλοιπο βράδυ πάνω σε πετσέτα  ώστε να στεγνώσουν.

Το επόμενο πρωί σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό και την ζάχαρη να βράσουν για 10 λεπτά (στην δική μου κουζίνα χρειάζομαι 5 λεπτά  να φτάσει το υλικό σε βρασμό και 10 λεπτά για βρασμό). Αφού αφαιρέσουμε τις οδοντογλυφίδες τοποθετούμε τις φλοίδες  μαζί με το σιρόπι που ήδη βράζει και συνεχίζουμε τον βρασμό για άλλα 10 λεπτά. Αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος βρασμού αφήνουμε την κατσαρόλα να κρυώσει έως το απόγευμα που θα κάνουμε και το δέσιμο του γλυκού.

Το απόγευμα προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και βράζουμε ως να δέσει το γλυκό μας. Ο χρόνος δεσίματος ποικίλει και γι’ αυτό θα πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι έτοιμο όταν βγάζοντας λίγο σιρόπι σε πιατελάκι και αφού κρυώσει για ένα λεπτό  αυτό είναι παχύρευστο.

Τέλος τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βαζάκια.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s