Γλυκό Νεράντζι

Ένα γλυκό που θυμάμαι από παιδί ότι πάντα υπήρχε στα ντουλάπια είναι το γλυκό νεράντζι.  Έχοντας λοιπόν μία τσάντα νεράντζια αποφάσισα να το φτιάξω αφού η πεθερά μου σταμάτησε να φτιάχνει γιατί το έτρωγα όλο.  Την ιδέα για το γλυκό πρέπει να πω ότι την πήρα από το blog «μικρή κουζίνα» (http://mikrikouzina.blogspot.com/) μιας και το blog αυτό είναι γεμάτο γεύσεις και αρώματα. Παρόλα αυτά τον τελικό λόγο τον είχε το τετράδιο συνταγών της πεθεράς μου το οποίο προμηθεύτηκα με πλάγιους τρόπους….  Σας παρουσιάζω λοιπόν τη συνταγή:

 Υλικά:

1800 gr  φλούδα νεραντζιού (είχα στην διαθεσή μου 3800 gr νεράντζι )

3 κιλά  ζάχαρη λευκή

1,5 κιλό νερό

Χυμό μισού λεμονιού

Εκτέλεση:

Πριν βγάλουμε τις φλούδες από τα νεράντζια ακολουθούμε την εξής διαδικασία. Πλένουμε πολύ καλά  τα νεράντζια με νερό και ξύνουμε το εξωτερικό τους λίγο ώστε να  χάσουν την έντονη σπιρτάδα που έχουν όπως όλα τα εσπεριδοειδή.  Το ξύσμα που προέκυψε το αποξήρανα στον ήλιο και το αποθήκευσα σε βαζάκι ώστε να χρησιμοποιηθεί ως αρωματικό σε άλλα γλυκά.

Αφού έχουμε κάνει τα παραπάνω είμαστε έτοιμοι να τεμαχίσουμε κάθε νεράντζι σε τέσσερα  κομμάτια και να τα ξεφλουδίσουμε.

 Εδώ πρέπει να πω ότι την σάρκα μπορούμε να την κάνουμε μαρμελάδα το οποίο και έκανα και περιγράφω σε άλλο άρθρο. Η μαρμελάδα έχει έντονο άρωμα και η γεύση της είναι πολύ ιδιαίτερη. Επιστρέφω στην παρασκευή του γλυκού,  τις φλούδες τις τυλίγουμε σε ρολάκια και τις πιάνουμε με οδοντογλυφίδα.  Στην συνέχεια βράζουμε νερό και ρίχνουμε τις τυλιγμένες φλούδες  για περίπου 10 λεπτά. Αφού βράσουν τις σουρώνουμε και χύνουμε το νερό. Αυτό καλό είναι να το κάνουμε 3 με 4 φορές αφού με αυτό τον τρόπο και ξεπικρίζουν αλλά κυρίως μαλακώνουν.

Αφού κάνουμε όλα τα παραπάνω τοποθετούμε τις φλούδες σε νερό και τις αφήνουμε για 48 ώρες. Στο χρονικό αυτό διάστημα κάθε 4 ώρες αλλάζουμε το νερό , δηλαδή όποιος περάσει από την κουζίνα αλλάζει το νερό. Γενικά με αυτό τον τρόπο το ξεπικρίζουμε και αν θα το αφήσουμε 48 ή 24 ώρες ή όσες ώρες θέλουμε εξαρτάται από το πόσο πικρό θέλουμε το γλυκό. Προσοχή μετά την παραπάνω διαδικασία  δεν ξεπικρίζει άλλο, άρα το αφήνουμε στο νερό μέχρι να μας ικανοποιεί.

Όταν τελειώσουμε από την διαδικασία του ξεπικρίσματος βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό και την ζάχαρη και το βράζουμε . Μόλις πάρει βράση βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες από τις φλούδες και τις τοποθετούμε  στην κατσαρόλα . Μετά από 10 λεπτά βρασίματος από την στιγμή που θα ρίξουμε τις φλούδες, βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και το

αφήνουμε έτσι για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό για 10 λεπτά ρίχνοντας αυτή την φορά και το λεμόνι.

Έτσι μετά από 72 ώρες από την στιγμή που ξεκινήσαμε την διαδικασία είμαστε έτοιμοι να τοποθετήσουμε το γλυκό σε βάζα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s