Γλυκό σύκο

Το γλυκό σύκο είναι από τα αγαπημένα γλυκά του κουταλιού αρκεί βέβαια να ξέρεις  να το φτιάχνεις. Η παρακάτω συνταγή απαιτεί την προετοιμασία την πρώτη μέρα και το τελείωμα του γλυκού την επόμενη. Προσοχή μην αρχίσετε να τρώτε  τα αμύγδαλα σκέτα γιατί εγώ ξέμεινα και έτρεχα να αγοράσω τελευταία στιγμή.

Υλικά:

40 σύκα

1600 gr  ζάχαρη λευκή

6 ποτήρια  νερό

Χυμό μισού λεμονιού

60 ξεφλουδισμένα αμύγδαλα (40 για τα σύκα και τα υπόλοιπα στο σιρόπι)

40 γαρύφαλλα

 

Εκτέλεση:

Ημέρα πρώτη : Αρχικά πρέπει να πλύνουμε πολύ καλά τα σύκα  ώστε αν έχει στάξει γάλα κατά την κοπή να απομακρυνθεί. Αφού τα πλύνουμε πολύ καλά, με ένα μαχαίρι κόβουμε λίγο το κοτσάνι τους και απομακρύνουμε την κάτω πλευρά του κάνοντας κυκλική κοπή. Το κυκλικό κόψιμο θα είναι τόσο ώστε να χωρά ένα ξεφλουδισμένο αμύγδαλο (δεν το βάζουμε ακόμα). Στην συνέχεια με ένα καλαμάκι από σουβλάκι (ή ένα  πιρούνι)  τρυπάμε το σύκο από κάτω προς τα πάνω και επίσης του κάνουμε και πλάγια τρυπήματα πάντα από  το κυκλικό κόψιμο που έχουμε κάνει. Αυτό το κάνουμε ώστε να μπορέσει να περάσει το σιρόπι στο εσωτερικό του κατά το βράσιμο.

Στην συνέχεια βράζουμε για περίπου 10 λεπτά τα σύκα και αφού τα σουρώσουμε θα πρέπει να έχουν μαλακώσει αρκετά. Μετά το σούρωμα τα σύκα τα βάζουμε σε κρύο νερό. Στο σημείο που έχουμε κόψει κυκλικά το σύκο σφηνώνουμε ένα αμύγδαλο και ένα γαρίφαλο.

Στην κατσαρόλα μας τοποθετούμε τα σύκα με προσοχή και προσθέτουμε το νερό και την ζάχαρη που έχουμε. Βράζουμε για 15 λεπτά χωρίς ανακάτεμα για να μην τραυματιστούν τα σύκα τα οποία έχουν μαλακώσει αρκετά.  Σε αυτό το σημείο τελειώνει και η δουλειά μας για την πρώτη μέρα αφήνοντας τα σύκα μέσα στην κατσαρόλα ώστε να ρουφήξουν το σιρόπι.

Ημέρα δεύτερη :  Το μόνο που έχουμε να κάνουμε την επόμενη μέρα είναι να προσθέσουμε τον χυμό λεμονιού  και να ξαναβράσουμε τα σύκα μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αυτό περίπου χρειάζεται 20 λεπτά , αλλά ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την κουζίνα μας.  Πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι έτοιμο όταν βγάζοντας λίγο σιρόπι σε πιατελάκι και αφού κρυώσει για ένα λεπτό  αυτό είναι παχύρευστο.

Τέλος τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βαζάκια ρίχνοντας μέσα στα βαζάκια και όσα αμύγδαλα μας έχουμε περισσέψει.  Καλό είναι να έχει περισσέψει σιρόπι διότι όταν το γλυκό θα έχει κρυώσει στα βάζα τότε θα έχει απορροφήσει σιρόπι και θα χρειαστεί να συμπληρώσουμε.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s