Λειαντήρες ιδιοκατασκευή

Στην σελίδα αυτή θα παρουσιάζω ιδιοκατασκευές που σχετίζονται με τριβεία και λειαντήρες. Σε όλα αυτά μπορούμε να προσαρμόσουμε ότι γυαλόχαρτο θέλουμε, συνήθως όμως χρησιμοποιούνται με μικρό γυαλόχαρτο (40-120) για να παίρνει σχήμα η κατασκευή μας και όχι για τελικό φινίρισμα που συνήθως γίνεται με το χέρι. Τα υλικά για την κατασκευή των τριβείων είναι κυρίως ξύλο και η μορφή του τριβείου καθορίζει και την χρήση του.

Σχετικά με τα γυαλόχαρτα η παρατήρηση μου είναι ότι καλό είναι να χρησιμοποιούμε το γυαλόχαρτο που έχει βάση ύφασμα και όχι χαρτί. Σε αυτό η τιμή είναι διπλάσια σε σχέση με το γυαλόχαρτο βάσης χαρτιού αλλά η αντοχή του δεν συγκρίνεται.

ΠΕΛΜΑ ΛΕΙΑΝΣΗΣ (ΤΥΜΠΑΝΟ)

DSCN3317

Το πέλμα  λείανσης – τύμπανο είναι ένας κύλινδρος στο εξωτερικό του οποίου προσαρμόζουμε το γυαλόχαρτο.  
Ενδείκνυται κυρίως για λείανση σε κούρμπες  και κυκλικά τμήματα ξύλου. Μας λύνει τα χέρια σε λείανση εσωτερικών ανοιγμάτων ξύλου.

Ο άξονας  που περνά από τον κύλινδρο προσαρμόζεται σε κάποιο δράπανο με ταχύτητα περιστροφής συνήθως από 1400-1700 στροφές. Η κατασκευή του είναι απλή, πρώτα κόβουμε από καδρόνια κυκλικούς δίσκους με το ποτηροτρύπανο και στην συνέχεια ανοίγουμε στο κέντρο τρύπα ίση με τον άξονα που έχουμε(μεγάλη βίδα) .  Με ξυλόκολλα τα κολλάμε μεταξύ τους και τα δένουμε με παξιμάδια πάνω στον άξονα.  Η κατασκευή προσαρμόζεται στο δράπανο  και με την βοήθεια της ράσπας  το επεξεργαζόμαστε ώστε όλος ο κώνος να έχει ενιαία μορφή και να είναι σε απόλυτη ευθεία τα τοιχώματα του (όταν δεν έχει τόρνο σκαρφίζεσαι διάφορα…). Τέλος με γυαλόχαρτο λειαίνουμε την επιφάνεια και είναι έτοιμο να προσαμμώσουμε το γυαλόχαρτο.  Την στήριξη του γυαλόχαρτου  μπορούμε να την πετύχουμε με σφικτήρες  ή δεματικά καλωδίων.

DSCN3313 DSCN3314

ΤΑΙΝΙΟΛΕΙΑΝΤΗΡΑΣ

DSCN3323

Ο ταινιολειαντήρας είναι μία σχετικά απλή κατασκευή που αποτελείται από δύο κυλίνδρους εκ των οποίων περιστρέφεται ο ένας και δίνει κίνηση στο γυαλόχαρτο – ταινία.  Η χρήση του είναι κυρίως για λείανση ή διαμόρφωση  μικρών τμημάτων ξύλου Ου κύλινδροι φτιάχνονται όπως και ποίο πάνω και αν θέλουμε μπορούμε να τους δώσουμε σχήμα κουβαρίστρας ώστε να αγκαλιάζουν την ταινία. Ο ένας εκ των δύο κυλίνδρων θα πρέπει να έχει δυνατότητα μετακίνησης ώστε να μπορούμε να περάσουμε το γυαλόχαρτο και μετά να ζυγιάσουμε την κατασκευή. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην συλλογή σκόνης αφού όταν το χρησιμοποιούμε βγάζει αρκετή.

DSCN3313DSCN3316DSCN3318DSCN3315DSCN3319DSCN3325 DSCN3324

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s