Μαρμελάδα νεράντζι

Έχοντας φτιάξει γλυκό νεράντζι αποφάσισα να φτιάξω μαρμελάδα από αυτά που μας περίσσεψαν από τα υλικά του γλυκού δηλαδή από την σάρκα του νεραντζιού. Θα μου πεί κάποιος δεν είναι πικρό ; Η απάντηση είναι ότι ναι είναι πικρό αλλά κατά την παρασκευή της μαρμελάδας ξεπικρίζει γεμίζοντας άρωμα το σπίτι. Σας παρουσιάζω λοιπόν την συνταγή:

 Υλικά:

2 κιλά σάρκα νεραντζιού

2 κιλά  ζάχαρη λευκή

1 κιλό νερό

2-3 σταγόνες λεμόνι

Προαιρετικά Υλικά:
Μπορείτε να προσθέσετε μία μεζούρα από κάποιο ποτό ώστε να αλλάξετε λίγο την γεύση και ίσως κάποιο αρωματικό όπως  κανέλλα. Εγώ έκανα χρησιμοποίησα  μία μεζούρα ουίσκι  και 2 ξυλάκια κανέλλα.

Εκτέλεση:

Αφού έχουμε διαχωρίσει τη σάρκα από τη φλούδα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο πιο δύσκολο μέρος την παρασκευής.

Ξεχωρίζουμε τα κουκούτσια από τη  σάρκα και στη συνέχεια περνάμε την καθαρή σάρκα στο μπλέντερ και  αλέθουμε.  Το αλεσμένο μείγμα το ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα και αφού προσθέσουμε το νερό τα βάζουμε να βράσουν. Τα κουκούτσια μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα τούλι και να τα αφήσουμε κατά την πρώτη βράση μαζί με το μείγμα ,μιας και τα κουκούτσια έχουν αρκετή πηκτίνη την οποία χρειαζόμαστε. Μόλις δούμε τις πρώτες φουσκάλες (πρώτος βρασμός) ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λεμόνι (2-3 σταγόνες) και τα προαιρετικά  υλικά.

Από αυτό το σημείο και για τα επόμενα 30-40 λεπτά το μείγμα θέλει δυνατό βρασμό και εμάς να ανακατεύουμε συνέχεια το μείγμα. Ο χρόνος βρασμού είναι σχετικός καθώς θα είναι έτοιμο όταν ,βγάζοντας σε ένα πιατελάκι λίγο μείγμα και αφού κρυώσει λίγο, θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν ζελές.

Όταν συμβούν όλα τα παραπάνω η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη. Όμως δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Πρέπει να την συσκευάσουμε σε βαζάκια. Πρέπει να αποστειρώσουμε τα βαζάκια. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό τα βαζάκια μαζί με τα καπάκια τους και τα βράζουμε για περίπου 5 λεπτά. Τα βγάζουμε με προσοχή γιατί καίνε και τα γεμίζουμε με την μαρμελάδα η οποία επίσης καίει. Τα κλείνουμε και τα  τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s