Μαρμελάδα πορτοκάλι (Aγγλική έκδοση)

Λίγο καιρό πριν μία γειτόνισσα ορμώμενη εκ Αγγλίας μου έδωσε ένα βαζάκι μαρμελάδα πορτοκάλι χειροποίητη. Μου είπε ότι έτσι την φτιάχνουν στην Αγγλία. Πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν αρκετά καλή.

Σήμερα αποφάσισα να φτιάξω και εγώ αυτή την αγγλική συνταγή μιας και η γυναίκα μου δεν τρώει μαρμελάδες επομένως και η παρασκευή της μαρμελάδας δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες της. Σας παρουσιάζω λοιπόν την συνταγή:

 Υλικά:

2 κιλά πορτοκάλι (2.800 πορτοκάλι) – Προσοχή εδώ πρέπει να πούμε ότι τα 2 κιλά είναι οι φλούδες του πορτοκαλιού και το καθαρισμένο πορτοκάλι (σάρκα). Δηλαδή στα 2 κιλά δεν περιλαμβάνεται το άσπρο κομμάτι της φλούδας. Έτσι λοιπόν θα χρειαστούμε περίπου 2800 γραμμάρια πορτοκαλιού.

1.200 γραμμάρια ζάχαρη λευκή

2-3 σταγόνες λεμόνι

Προαιρετικά Υλικά:

Μπορείτε να προσθέσετε μία μεζούρα από κάποιο ποτό ώστε να αλλάξετε λίγο την γεύση. Μην ξεχνάμε ότι επειδή έχει και τις φλούδες μέσα στην μαρμελάδα η γεύση θα είναι λίγο πικρή. Έτσι λοιπόν μπορούμε να επιλέξουμε κάποιο ποτό για να καλύψουμε την πικρίλα. Εγώ έκανα χρήση τεντούρας (Πατρινό προϊόν) το οποίο είναι γλυκό με έντονη γεύση κανέλλας.

Εκτέλεση:

Αρχικά θα πρέπει να πλύνουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια. Για τον σκοπό  αυτό μπορούμε αφού τα πλύνουμε με κρύο νερό να τα βουτήξουμε σε καυτό ώστε να καθαρίσουν καλύτερα.

Με τον αποφλοιωτή αφαιρούμε την εξωτερική φλοίδα του πορτοκαλιού την οποία βάζουμε σε ένα μπολ με νερό. Στην συνέχεια καθαρίζουμε από τα πορτοκάλια το άσπρο τμήμα της φλούδας που έμεινε και το οποίο πετάμε.  Την εξωτερική φλοίδα την κόβουμε μικρά κομματάκια  και τα τοποθετούμε πάλι στο μπολ με το νερό.Σε αυτό το σημείο το βάρος της εξωτερικής φλούδας και του καθαρισμένου πορτοκαλιού θα πρέπει να είναι2000 γραμμάρια.

Συνεχίζουμε με την επεξεργασία της εξωτερικής φλούδας. Για να μην είναι πικρή η μαρμελάδα θα πρέπει η φλούδα να χάσει την σπιρτάδα που έχει. Έτσι σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό και το βράζουμε. Μόλις βράσει το νερό βάζουμε την φλοίδα να πάρει βράση για περίπου ένα λεπτό. Στην συνέχεια την βγάζουμε πάλι στο μπολ με το κρύο νερό. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία βρασμού της φλοίδας για άλλες δύο φορές (συνολικά τρεις φορές). Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει φύγει το μεγαλύτερο μέρος της σπιρτάδας και η φλούδα να είναι μαλακή.
  
Στην συνέχεια βάζουμε την φλούδα και το καθαρό πορτοκάλι στο μπλέντερ και τα αλέθουμε . Το αλεσμένο μείγμα το ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα και το βάζουμε να βράσει. Μόλις δούμε τις πρώτες φουσκάλες (πρώτος βρασμός) ρίχνουμε την ζάχαρη, το λεμόνι (2-3 σταγόνες) και προαιρετικά  το ποτό (τεντούρα). Από αυτό το σημείο και για τα επόμενα 30-40 λεπτά το μείγμα θέλει δυνατό βρασμό και εμάς να ανακατεύουμε συνέχεια το μείγμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μέχρι εδώ όλα καλά αλλά εγώ είχα σημαντικό πρόβλημα. Δεν ήξερα πότε θα σταματήσω το βράσιμο του μείγματος. Δηλαδή πότε ήταν έτοιμο. Αφού ρώτησα φίλους και γνωστούς ο τρόπος ήταν ο εξής. Βγάζουμε σε ένα πιατελάκι και αφού κρυώσει λίγο θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν ζελές.

Όταν συμβούν όλα τα παραπάνω η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη. Όμως δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Πρέπει να την συσκευάσουμε σε βαζάκια. Πρέπει να αποστειρώσουμε τα βαζάκια. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό τα βαζάκια μαζί με τα καπάκια τους και τα βράζουμε για περίπου 5 λεπτά. Τα βγάζουμε με προσοχή γιατί καίνε και τα γεμίζουμε με την μαρμελάδα η οποία ακόμα καίει.

Την επόμενη μέρα βάζουμε ταμπελάκια με το είδος της μαρμελάδας και αρχίζουμε να την δωρίζουμε σε φίλους……

Καλή σας όρεξη.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s