Πατάρι γκαράζ – εργαστηρίου

DSCN3288Ο μοναδικός τρόπος για να γλυτώσει κάποιος που ασχολείται με το ξύλο ερασιτεχνικά από τη μουρμούρα της γυναίκας του σχετικά με την σκόνη , είναι να φτιάξει ένα κλειστό πατάρι στο γκαράζ-εργαστήριο ώστε να μπορεί να αποθηκεύει εκεί όλα τα πράγματα χωρίς σκόνες.

Το πατάρι στην δική μου περίπτωση είναι 3,5 χ 2 μέτρα. Χρησιμοποιήθηκε εμποτισμένο ξύλο ελάτης 15χ7 cm για τα κεντρικά δοκάρια και 2,5 cm πάχους τάβλα για το πέτσωμα. Τα οριζόντια δοκάρια ( με κάθετη την μεγαλύτερη πλευρά τους) για μεγαλύτερη στιβαρότητα και αντοχή δεν τοποθετήθηκαν με χούφτες αλλά πατάνε σε κάθετα δοκάρια που παίζουν τον ρόλο της κολόνας.

 Για να μπορέσω να κλείσω τον χώρο αυτό με πορτάκια και ταυτόχρονα κατά το άνοιγμα τους να έχω ελεύθερη την πρόσοψη για καλύτερη πρόσβαση έπρεπε τα πορτάκια να γίνουν ελαφριά και να αναδιπλώνονται ανά δύο μεταξύ τους. Έτσι χρησιμοποίησα ξύλο ελάτης  (καδρόνι) 3χ4 cm και κόντρα πλακέ 4mm.  Στα καδρόνια άνοιξα αυλάκι 1,5cm  χ 4mm και αφού κόπηκαν στις σωστές διαστάσεις και πάντα στις 45 μοίρες ήμουν έτοιμος να προχωρήσω στην κατασκευή. Στις αυλακώσεις τοποθετήθηκε το κόντρα πλακέ και κολληθήκαν με κόλλα.

 Είναι μία ιδιαίτερα εύκολη κατασκευή όπου το τελικό πορτάκι είναι ελαφρύ αλλά ταυτόχρονα αρκετά ανθεκτικό.

DSCN3272DSCN3273 DSCN3287 DSCN3288 DSCN3289 DSCN3290

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s