Πρέσα κρέατος

DSCN2756Η ανάγκη για την κατασκευή πρέσας προέκυψε με βάση την κατασκευή του παστουρμά. Σύμφωνα με την συνταγή πρέπει να πιέσουμε το κρέας για τρεις ημέρες ώστε να αφαιρεθούν τα υγρά του.  Την πρώτη φορά και ως δοκιμαστική διαδικασία αυτό έγινε με την βοήθεια δύο ξύλων και τεσσάρων ξυλουργικών σφιγκτήρων. Ώμος η διαδικασία αυτή είναι σχετικά επίπονη αφού πρέπει κάθε μέρα να σφίγγουμε περισσότερο  αλλά ταυτόχρονα το κρέας να μην έρχεται σε επαφή με τα υγρά.

Έτσι σχεδίασα και κατασκεύασα την παρακάτω πρέσα η χρήση της οποίας δεν είναι μόνο για κρέας αλλά και για την κατασκευή τυριού και γενικότερα για οτιδήποτε θέλει πίεση.

Στην κατασκευή θέλω η πίεση να ασκείται προς τα κάτω. Έτσι ο κοχλίας (ο οποίος περιέχει εσωτερικά βίδα) θα πρέπει να κινείται προς τα πάνω. Επίσης η κατασκευή αυτό που κάνει είναι απλά να δημιουργεί κίνηση και πίεση προς τα κάτω κατά συνέπεια  ανάλογα με το τι θέλουμε να πιέσουμε αλλά και το σχήμα που θέλουμε να του δώσουμε θα πρέπει να φτιάξουμε αντίστοιχα θήκες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έφτιαξα  δύο ξύλινα κουτιά με τα αντίστοιχα καπάκια τους τα οποία μπαίνουν στο πιεστήριο και πιέζονται. Τα κουτιά αυτά έχουν εσωτερικά κεκλιμένες ραβδώσεις ώστε το προς αποβολή υγρό να μπορεί να κυλήσει εκτός κουτιού.  Για οποιαδήποτε άλλη χρήση φτιάχνουμε τα αντίστοιχα εξαρτήματα.

Υπενθυμίζω  ότι τα ξύλινα εξαρτήματα που φτιάχνουμε και στα οποία τοποθετούμε κάποια τροφή (εδώ κρέας) δεν πρέπει να βάφονται αλλά τα πλένουμε με καυτό νερό και τα περνάμε με λάδι ελιάς.

DSCN2750DSCN2751DSCN2755 DSCN2753DSCN2757

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s