Σταθερό φαλτσοπρίονο

DSCN3305Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που πρέπει να υπάρχει στο εργαστήριο είναι το σταθερό φαλτσοπρίονο . Για να μπορέσουμε να δουλέψουμε εύκολα σε αυτό το εργαλείο πρέπει να φτιάξουμε και ένα πάγκο τέτοιο ώστε να είναι μικρός σε μέγεθος αλλά να επεκτείνεται , να συγκρατεί την σκόνη και τα πριονίδια μιας και δύστυχος παράγεται συνήθως μεγάλη ποσότητα και τέλος να μην χρειάζεται να κρατάμε το προς κοπή ξύλο ειδικά όταν αυτό είναι μεγάλο.

Συνυπολογίζοντας τα τρία παραπάνω σημεία έφτιαξα τον δικό μου πάγκο εργασίας κυρίως από περισσεύματα ξύλου που είχα στην διάθεση μου. Το κεντρικό ντουλάπι φτιάχτηκε με μελαμίνη 16mm και καπάκι 28mm και προστέθηκαν ροδάκια ώστε να μπορεί να μετακινηθεί. Παράλληλα φτιάχτηκαν συρτάρια ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και ως συρταριέρα εργαλείων και κάθε συρτάρι έγινε διπλό με το εσωτερικό αποσπώμενο κάτι που εξυπηρετεί όταν έχουμε πολλά και μικρά εργαλεία να τακτοποιήσουμε.

DSCN3306Το κάλυμμα (κουκούλα) για την σκόνη και τα ροκανίδια φτιάχτηκε από κόντρα πλακέ 4 mm και σε διαστάσεις τέτοιες ώστε να αφήνει το φαλτσοπρίονο να κινηθεί ελευθέρα μέσα έξω , δεξιά και αριστερά. Τέλος προστέθηκαν δύο παροχές αναρρόφησης φ32 (όσο η σωλήνα της ηλεκτρικής σκούπας ) οι οποίες ενώνονται με ταφ στο πίσω μέρος και συνδέονται στο σύστημα συλλογής σκόνης που έχει περιγραφεί σε προηγούμενη ανάρτηση. Πρέπει να τονίσω ότι η κουκούλα όπως είναι κατασκευασμένη μας παρέχει συλλογή σκόνης και ροκανιδιών στο 80 % . Για να μπορέσω να αυξήσω την απόδοση περίπου στο 95 % θα προσθέσω με την πρώτη ευκαιρία κουρτίνα από πλαστικές λωρίδες.

Το τηλεσκοπικό μέρος του πάγκου υλοποιήθηκε με ράβδο (βίδα 12 άρα) ο οποίος μπορεί και κινείτε στο εσωτερικό του ορθοστάτη. Με αυτό τον τρόπο και εφόσον έχουμε ευθυγραμμίσει σωστά το ένα άκρο του ανοιγμένου τμήματος με το μηχάνημα μας είναι πολύ εύκολο να ρυθμίσουμε την πλήρη ευθυγράμμιση του.

Σε γενικές γραμμές είναι μία εύκολη κατασκευή που μας εξοικονομεί χρόνο και κόπο κυρίως σε μεγάλα ξύλα και ταυτόχρονα μας επιτρέπει να εργαζόμαστε χωρίς σκόνες.

DSCN3300DSCN3302 DSCN3303DSCN3308 DSCN3307 DSCN3304

Comments
 1. Γιωργος says:

  Καλημέρα, έχω κι εγώ το parkside, οχι το radial, και με έχει παιδέψει πολυ γιατί δεν ισχύει το γωνιομετρο. Χάνει τουλάχιστον 1 μοίρα και αν κόψεις 45 μοίρες δεν πετυχαίνει.
  Έκανες κάποια ρύθμιση για να ειναι ακριβές;

  • alekosbiki says:

   Εχεις δίκιο χάνει. Εχω φτιάξει γωνιάστρα με συρόμενο για το παγκοπρίονο dewalt που έχω και έτσι έχω πολύ καιρό να κάνω χρήση του φαλτσοπρίονου. Παρόλα αυτά το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να φτιάξεις δικό σου τραπέζι ώστε να πετύχεις ακρίβεια.

 2. Γιωργος says:

  Ευχαριςτω

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s