Ψευδοροφή – Φωτισμός Μπάνιου

Στην ανακατασκευή του μπάνιου φυσικά εντάσσετε και η ανακατασκευή του ταβανιού. Έτσι λοιπών αφού θα έμπαινα στον κόπο να κάνω αλλαγές προσπάθησα να εντοπίσω τα προβλήματα που είχαν κατά καιρούς εμφανιστεί.

Πρόβλημα 1 : Αρχικά το πρόβλημα δεν ήταν πρόβλημα διακόσμησης του μπάνιου αλλά σωστού φωτισμού του. Όπως τα περισσότερα μπάνια ο φωτισμός παρέχετε από το φωτιστικό του καθρέπτη αλλά λόγω του ότι το μπάνιο μου είναι μακρόστενο δημιουργούνταν πολλές σκοτεινές περιοχές. Φυσικά ο φωτισμός του καθρέπτη πρέπει να υπάρχει για να μην δημιουργούνται σκιές σε αυτόν που καθρεπτίζεται (έτσι λένε οι ιδικοί). Συνεπώς η λύση ήταν να προστεθούν σποτάκια κατά το μάκρος του μπάνιου.

Πρόβλημα 2 : Κατά τις βραδινές ώρες, όταν τα παιδιά διέκοπταν τον ύπνο τους για να πάνε στο μπάνιο και ανάλογα με την ηλικία τους ή δεν άναβαν το φως για να μην ξυπνήσουν με αποτέλεσμα να χτυπούν ή άναβαν το φως και ξυπνώντας άρχιζαν την γρίνια. Η λύση λοιπών ήταν να προστεθεί εντοπισμός κίνησης ώστε όταν μπαίνουν στο μπάνιο και έχει σκοτάδι (όχι την ημέρα ή όταν είναι αναμμένα τα φώτα) , να ανάβει αυτόματα αχνός φωτισμός ο οποίος θα παρέχεται από ένα φωτοσωλήνα νέον λευκού χρώματος.

Πρόβλημα 3 : Ενώ σε κεντρικό σημείο του σπιτιού έχει τοποθετηθεί φωτισμός ασφαλείας ώστε όταν υπάρξει διακοπή ρεύματος να υπάρχει φωτισμός, στο μπάνιο δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Συνεπώς το πρόβλημα είναι μεγάλο όταν γίνετε διακοπή ρεύματος , είναι πολλά άτομα στο σπίτι και ένας από όλους θέλει να κάνει χρήση του μπάνιου.

Πρόβλημα 4 : Η γρίνια της γυναίκας για ένα ομορφότερο και καλύτερο μπάνιο….

Σχετικά με την διακόσμηση σκέφτηκα να δημιουργήσω ψευδοροφή όπου το κεντρικό τμήμα της κατασκευής να κατέβει περίπου 15-20 εκατοστάμιας και δεν έχω πατάρι πάνω από το μπάνιο και άρα το ταβάνι  είναι αρκετά ψηλά.  Με αυτό τον τρόπο το ταβάνι θα γινότανε σε δύο επίπεδα , περιμετρικά της κατασκευή σε άσπρο χρώμα και στο κομμάτι της κατασκευής σε γκρι για να κάνει αντίθεση. Με αυτή την κατασκευή μπορούσα να τοποθετήσω τα σποτάκια κατά μήκος και περιμετρικά να τοποθετήσω τον φωτοσωλήνα ώστε και να είναι κριμένη και να κάνει την δουλειά της  φωτίζοντας το άσπρο τμήμα του ταβανιού.

Για τον σκελετό της κατασκευή έκανα χρήση ξύλου τα οποία βίδωσα στο ταβάνι. Χρησιμοποίησα ξύλο γιατί είχα περίσσευμα, εναλλακτικά θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω σιδερένια στηρίγματα που είναι ενδεδειγμένα  για αυτές τις περιπτώσεις.

Σχετικά με το υλικό της ψευδοροφής πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Η απλή γυψοσανίδα δεν κάνει για την περίπτωση μας. Ο λόγος είναι ότι ο χώρος που θα μπει είναι το μπάνιο κατά συνέπεια οι υδρατμοί είναι αρκετοί και σε καμία
περίπτωση δεν θέλουμε να αρχίσει να παραμορφώνεται σαν το παγωτό το καλοκαίρι…. Έτσι έκανα χρήση τσιμεντοσανίδας που έχει αντοχή ακόμα και σε απευθείας έκθεσης της σε νερό. Πρέπει να επισημάνω ότι και αυτή κόβετε με φαλτσέτα όπως και η γυψοσανίδα αλλά με μεγαλύτερη δυσκολία και είναι πολύ βαριά…….. Επίσης ο στόκος και οι βίδες που χρειάζεται είναι ειδικά για τσιμεντοσανίδα.

Αφού λοιπών τοποθέτησα την τσιμεντοσανίδα (προσοχή : είναι πολύ βαριά) στο ταβάνι έπρεπε να κάνω την ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Έπρεπε να τραβήξω νέα γραμμή  μόνο για την εγκατάσταση στην κατασκευή. Έπρεπε να προβλεφτεί διακόπτης διπλός έξω από το μπάνιο ώστε να ανάβουν ξεχωριστά τα φώτα του καθρέφτη και ξεχωριστά τα φώτα της ψευδοροφής και επίσης να υπάρχει συνεχής τροφοδοσία χωρίς διακόπτη για τον φωτοσωλήνα. Έσκαψα το ταβάνι και πέρασα τέσσερα καλώδια , γείωση – ουδέτερο-φάση από διακόπτη – φάση ηλεκτρολόγος δεν είμαι οπότε αν κάνω κάποιο λάθος στην ορολογία συχωράτε με. Σημασία έχει ότι όλα δουλεύουν σωστά χωρίς να πέφτει ο ρελές διαφυγής του πίνακα, άρα δεν έχω διαρροή ρεύματος ή βραχυκύκλωμα. Τα σποτάκια είναι 12V έτσι χρησιμοποίησα 2 μετασχηματιστές 105 Watt όπου ο καθένας οδηγεί τρία σποτ με λάμπες 35 watt το καθένα. (3*35=105watt). Το σχέδιο που χρησιμοποίησα είναι το ποίο κάτω.

Επίσης στον καθρέπτη έχω παροχή ρεύματος σε φωτιστικό. Εκεί πέρασα δύο ακόμα καλώδια γείωση και φάση ώστε εκμεταλλευόμενος το ουδέτερο του φωτισμού την γείωση και την νέα φάση που πέρασα να μπορέσω να βγάλω πρίζα εντός ντουλαπιού ώστε να είναι ασφαλείς από του ατμούς και το νερό.

Τέλος έμεινε το εύκολο μέρος της κατασκευής , το βάψιμο. Πρώτα θα πρέπει να περάσουμε την κατασκευή με αστάρι ώστε βάφοντας το να μην έχουμε προβλήματα με φουσκώματα.

Ποιο κάτω παραθέτω φωτογραφίες της κατασκευής χωρίς φωτισμό, με αυτόματο φωτισμό από φωτοσολήνα και με φωτισμό από τα σποτ.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s