Bandsaw FOX F28-194B

 

bandsawΕδώ και 7 μήνες έχω στην κατοχή μου την παραπάνω κορδέλα. Έφτασε η ώρα να κάνω μία κριτική για αυτή.

Ας ξεκινήσουμε με τα χαρακτηριστικά που δίνει η εταιρία.

 

Ισχύς 1500 W
Τάση 230 V
Ταχύτητα κορδέλας 400-850 m/min
Πλάτος κορδέλας 6-35 mm
Μήκος κορδέλας 2560 mm
Διαστάσεις τραπεζιού 548×400 mm
Κλίση τραπεζιού 0ο-45ο
Ύψος κοπής 230 mm
Απόσταση κορδέλας-κορμού 344 mm
Βάρος 88.00 Kg

 

Το κόστος για την παραπάνω κορδέλα είναι από 800-1000 ευρώ (όπου σε πιάσουν).

 

Πρέπει να τονίσουμε ότι σίγουρα δεν είναι μία επαγγελματική κορδέλα αλλά όμως ούτε και μία αποκλειστικά ερασιτεχνική. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποδίδει ακριβός αυτό που αναγράφει (ύψος κοπής, πλάτος κορδέλα watt). Υπό αυτή την έννοια δεν την λές καθαρά ερασιτεχνική.

 

Μείον

Τα παραθέτω πρώτα για να τελειώνουμε με αυτά καθώς για εμένα αποτελούν ήσσονος σημασίας θέματα για τα οποία πάντα υπάρχει λύση.

 

 

Ποιότητα κατασκευής: Θεωρώ ότι είναι ένα από τα δύο μείον που έχει η συγκεκριμένη κορδέλα. Θα έλεγα ότι κινείται στο μέσο όρο κατασκευής (5/10) χωρίς να παρουσιάζει λειτουργικά προβλήματα. Συγκεκριμένα υπάρχουν τμήματα αναλωσίμων (βίδες , χερούλια) τα οποία βρίσκεις και σε άλλα κινέζικα προϊόντα. Ίσως κάποια τέτοια τμήματα να μπορούν να αλλαχθούν στο μέλλον  χωρίς όμως να επηρεάζουν τον τρόπο εργασίας σημαντικά.  Σαν σημείωση θα αναφέρω ότι αντικατέστησα το χερούλι μετακίνησης της κεφαλής (στρογγυλό χερούλι) διότι δύο φορές έσπασε το γρανάζι με το οποίο ανεβοκατέβαινε. Φυσικά η αντικατάσταση έγινε για καλό τοποθετώντας βίδα με την οποία πλέων αφού ανεβάσω την κεφαλή στο επιθυμητό ύψος την ασφαλίζω (νομίζω ότι για καλό παρουσιάστηκε το συγκεκριμένο πρόβλημα).  Άλλο πρόβλημα δεν έχω αντιμετωπίσει.

 

Service: Εδώ είναι το δεύτερο μείον. Αν εξαιρέσω την καλή διάθεση του μαγαζιού από το οποίο την προμηθεύτηκα όλο το υπόλοιπο service είναι σε Ελληνικούς ρυθμούς παρότι η κορδέλα είναι Ιταλική……. Καλό είναι κάποιος να μην χρειαστεί το service. Αλλά ακόμα και αν αυτό συμβεί θα πρέπει να είστε εφοδιασμένοι με υπομονή.

 

 

Σύν

 

Τραπέζι εργασίας , οδηγός . Το τραπέζι είναι στιβαρό από χυτοσίδηρο και μπορεί να πάρει κλήση από 0-45 μοίρες. Προσωπικά επειδή δεν έχω ανάγκη την πλαγιοκοπή αφαίρεσα τον ρυθμιστή των μοιρών του τραπεζιού (0-45 μοίρες) και του πέρασα βίδα ώστε στις 0 μοίρες να είναι άκαμπτο (προσωπική θέση).  Ο οδηγός είναι ακριβείας και κόβει στα χιλιοστά που θα τοποθετηθεί. Πρίν την πρώτη χρήση φυσικά καλό είναι να ελεγχθεί το γώνιασμα του. Αφού αυτό γίνει δεν θα ασχοληθείτε άλλο μαζί του.

 

Κεφαλές: Οι κεφαλές τόσο οι κάτω από το τραπέζι όσο και οι πάνω από το τραπέζι είναι πολύ καλές και κάνουν σωστά την δουλεία για την οποία είναι υπεύθυνες. Με σωστή ρύθμιση ανάλογα την κορδέλα που βάζουμε κάθε φορά λειτουργούν άψογα. Η ρύθμιση τους είναι εύκολη.

 

Μοτερ: To μοτέρ είναι 1500watt (2HP) και αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία της πριονοκορδέλας. H δύναμη του φαίνεται  όταν τοποθετήσουμε κορδέλα μεγάλου πλάτους και προσπαθήσουμε να τεμαχίσουμε κομμάτια πάνω από 15cm πάχους. Δεν έχω να σημειώσω κάτι άλλο αφού αυτό είναι ένα από τα σημεία που με οδήγησαν να πάρω αυτή την κορδέλα.

 

Πλάτος κορδέλας: Κοιτώντας κάποιος αυτό το σημείο ίσως θεωρήσει ότι δεν είναι σημαντικό. Κατά την γνώμη μου είναι ένα από τα σημαντικά σημεία. Μπορούμε να τοποθετήσουμε από 6-35mm κορδέλα. Πρακτικά όμως τι σημαίνει αυτό.

Το μικρό πλάτος κορδέλας χρησιμοποιείται για ξεγυρίσματα και γενικότερα σχέδια στο ξύλο. Είναι εύκολες στον χειρισμό τους από το μηχάνημα αλλά όταν προσπαθήσουμε να κόψουμε παχή κομμάτι ξύλου ίσως (τι ίσως , σίγουρα) αυτό δεν θα κοπεί ίσια. Όταν αναφέρομαι σε παχύ κομμάτι ξύλου μιλώ για άνω των 10cm.

Το μεγάλο πλάτος κορδέλας είναι βαρύ για την μηχανή. Εδώ παίζει ρόλο και το μοτέρ. Τις χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να σκίσουμε  μεγάλου πάχους κομμάτια και ταυτόχρονα η κοπή να είναι ίσια.

Αν θυμάμαι καλά από το εργοστάσιο έρχεται με μία κορδέλα 15mm. Καλό είναι να την πετάξετε και να πάτε σε ένα τροχείο και να αγοράσετε μία κορδέλα των 20mm για ξεγυρίσματα και μία 25mm για σκίσιμο μεγάλων κομματιών. Εγώ της έχω φορέσει μία των 25mm με την οποία δουλεύω συνέχεια για απόλυτα ίσιες κοπές και έχω μία των 20mm για τα ξεγυρίσματα.

Προσοχή η κορδέλα πρέπει να είναι πάντα τροχισμένη για άψογη και ασφαλής κοπή.

 

Υψος κοπής: Ότι αναφέρουν οι προδιαγραφές και τίποτα λιγότερο αναφερόμενος πάντα σε σκληρά ξύλα μαόνι, καρυδιά, ελιά.

 

 

Συμπερασματικά θα πώ ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από το μηχάνημα.

Κατάφερα και έκοψα τον ιμάντα στην κορδέλα προσπαθώντας να κόψω φέτες σε 28αρι κορμό κορμό από ένα καταμήκος βαθούλωμα των 21 cm. Το μήκος ήταν λίγο πάνω από 1 μέτρο. Όποιος έχει αυτή την κορδέλα θα δυσκολευτεί να βρεί ιμάντα μιάς και η αντιπροσωπεία  δέν δίνει τον εμπορικό κωδικό από τον ιμάντα (άσε που ζητάνε 40 ευρώ). Η λύση είναι ιμάντας MITSUBOSHI 240J με μόλις 7 ευρώ made in Japan. Ποιοτικά η μέρα με την νύχτα.

DSCN5057 DSCN5056 DSCN5055DSCN4990 DSCN4988 11960071_844174985698523_7913170487594490397_n DSCN4870

DSCN5066 DSCN5064DSCN5073 DSCN5061DSCN5060DSCN5071 DSCN5070 DSCN5074DSCN5067DSCN50651_fox_belt.jpg2_fox_belt.jpg