Συλλέκτης σκόνης – ροκανιδιών

DSCN3283Ένα από τα βασικά εργαλεία που πρέπει να έχει ένα εργαστήριο είναι ο συλλέκτης σκόνης, ειδικά όταν εργαζόμαστε πάνω σε ξύλο. Κάνοντας χρήση μίας απλής ηλεκτρικής σκούπας έχουμε το εξής πρόβλημα : δεν προλαβαίνουμε να αλλάζουμε σακούλες μιας και οι ποσότητες ροκανιδιών συνήθως είναι μεγάλες.

Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι να φτιάξουμε ένα διαχωριστή σκουπιδιών (σκόνη – ροκανίδια κτλπ) ώστε η ηλεκτρική σκούπα να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως απορροφητήρας και όχι ως συλλέκτης. Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται καν να έχουμε σακούλα στην ηλεκτρική σκούπα μιας και σε αυτή τελικά δεν φτάνουν οι σκόνες και τα ροκανίδια.

Η λειτουργία του συλλέκτη στηρίζεται στο «Cyclone dust collector for preventing backflow» . Η σύνδεση γίνεται ως εξής: η σωλήνα της ηλεκτρικής σκούπας  συνδέεται κάθετα και στο κέντρο ενός κάδου ο οποίος κλείνει  Cyclone_dust_collectorαεροστεγώς. Από τον κάδο αυτό και σε γωνία 90 μοίρες με την κάθετο ξεκινά μία δεύτερη σωλήνα από την  οποία και σκουπίζουμε. Με αυτό τον τρόπο τα σκουπίδια οδηγούνται πρώτα στον κάδο και λόγο της φυγόκεντρου που δημιουργείται από τις 90 μοίρες οδηγούνται στον πάτο του κάδου.  Έτσι η ηλεκτρική σκούπα μένει πάντα καθαρή.

Για μεγαλύτερη ευκολία και οργάνωση έφτιαξα ένα κατά γενική ομολογία άσχημο πάγκο με ροδάκια και το έχω τοποθετήσει σε μία γωνία του εργαστηρίου. Επιμήκυνα την σωλήνα σκουπίσματος στα 4 μέτρα  και περιμετρικά του εργαστηρίου έχω βάλει σωληνώσεις στις οποίες τοποθετούνται οι εξαγωγείς σκόνης των μηχανημάτων. Έτσι ότι σκόνη παραχθεί από οποιοδήποτε μηχάνημα οδηγείται στον κάδο.

Σχετικά με την σωλήνωση έχω να τονίσω κάποια σημεία. Οι σωλήνες να μην είναι PVC διότι αναπτύσσεται στατικός ηλεκτρισμός και είναι ότι DSCN3299χειρότερο για την σκόνη. Έτσι καλό είναι να χρησιμοποιούνται σωλήνες με σπείρωμα όπως της ηλεκτρικής σκούπας. Σχετικά με την διατομή το ελάχιστο που μπορούμε να βάλουμε είναι φ32 (όσο και της ηλεκτρικής σκούπας)., αλλά πάντα υπάρχει ο φόβος να κολλήσει. Καλό λοιπών είναι να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερο μέγεθος. Εγώ τοποθέτησα φ63. Τέλος καλό είναι κάθε αναμονή – είσοδος σκόνης να συνοδεύεται από βάνα ενεργοποίησης απενεργοποίησης.  Έτσι όταν όλες οι βάνες είναι κλειστές και ανοιχτή μόνο αυτή που θέλουμε να δουλέψουμε το σύστημα δουλεύει άψογα. Τα βανάκια αυτά μπορείτε να τα προμηθευτείτε από καταστήματα άρδευσης και είναι πολύ φθηνά.

Παρόλο που στην αρχή ήμουν επιφυλακτικός σχετικά με την απόδοση του συστήματος πρέπει να πω ότι τώρα το προτείνω ανεπιφύλακτα για μικρά εργαστήρια.

DSCN2838DSCN2836DSCN2837DSCN3298 DSCN3301

DSCN3285 DSCN3284

Comments
 1. kostasnaousa1971 says:

  Γεια σου Αλέκο. Ωραία κατασκευή. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι με τα βανάκια. Σε σωλήνες φ63 έχεις βάλει βανάκια τι διατομής; Βάλε καμια φωτογραφία ακόμα απο τις βάνες. Περνάνε άνετα τα πριονίδια;

 2. gkara says:

  Καλημέρα,
  θέλω να φτιάξω κι εγώ ένα σύστημα απαγωγής της σκόνης. Στο διαδίκτυο βλέπω πολύ μεγαλύτερες διατομές σωλήνα και είτε χρησιμοποιούν pvc με σύρμα γείωσης για το στατικό ηλεκτρισμό είτε σωλήνες από αλουμίνιο (;) και μόνο στα σημεία επαφής με τα μηχανήματα εύκαμπτο σωλήνα γιατί η πτώση πίεσης σεαυτόν είναι πολύ μεγαλύτερη. Από την εμπειρά σου εσύ τι βλέπεις; Μήπως θα πρέπει ο βαικός σωλήνας να είναι 4′ και να πέφτεί σταδιακά μέχρι τις 2′; Να είναι κάτω στο έδαφος ή πακτωμένο στον τοίχο. Στα δισκοπρίονο πάγκου και τραπέζι ρούτερ χρησιμοποιείς 2 σωλήνες (πάνω,κάτω);
  ευχαριστώ εκ των προτέρων

  Γιώργος Καραγιώργος

  • Στράτης Χριστοφορίδης says:

   Με pvc και σύρμα για γείωση θα δουλέψει;

 3. Στράτης Χριστοφορίδης says:

  Αλεκο καλημερα και καλο μηνα. Τι σπιράλ εχεις βαλει στην σκούπα; Αυτο με το pvc και το σύρμα θα δουλέψει;

 4. Saradis says:

  Καλημέρα,
  Θα μπορούσες σε παρακαλώ να μου πείς απο που προμηθεύτηκες τη σπιραλ σωλήνα?
  Ευχαριστώ πολύ!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s