Επιτραπέζια σέγα

SEGA      Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά είναι η ακανόνιστη κοπή ξύλου για παράδειγμα κούρμπες και σχέδια. Αν φυσικά υπάρχει διαθέσιμη κορδέλα κοπής αυτό δεν είναι πρόβλημα, αλλά η κορδέλα συνήθως κοστίζει αρκετά ακριβά. Έτσι καταφεύγουμε στην χρήση ηλεκτρικής σέγας. Με αυτή μπορούμε να κόψουμε σχέδια πάνω στο ξύλο. Όμως υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, η λάμα της κατά την κοπή παίρνει κλήση δεξιά ή αριστερά. Η κλήση αυτή μεγαλώνει όταν το προς κοπή ξύλο είναι χοντρό. Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι να σταθεροποιήσουμε την λάμα κατά τρόπο που να εμποδίζεται η μετακίνηση της κατά την κοπή.

DSCN3331

       Για να γίνει αυτό πρέπει να κατασκευαστεί ( ή να αγοραστεί…. αλλά που χρήματα !!!)  ένα  τραπέζι που να σταθεροποιεί την σέγα  και κυρίως την λάμα της . Με αυτό τον τρόπο δεν κινούμε την σέγα στην κοπή του ξύλου αλλά το ίδιο το ξύλο πάνω στο τραπέζι. Το να σταθεροποιηθεί η σέγα είναι το ποιο εύκολο πράγμα αρκεί το τραπέζι που θα φτιάξουμε να είναι στιβαρό καθώς υπάρχουν πολλές δονήσεις κατά την λειτουργία της σέγας. Το επόμενο βήμα  είναι να σταθεροποιήσουμε την λάμα ώστε να μην παίρνει κλήση δεξιά ή αριστερά. Για αυτό το σκοπό θα φτιάχνουμε μία κεφαλή από ρουλεμάν ανάμεσα στα οποία θα κινείται η λάμα. Η κεφαλή αυτή θα πρέπει να μπορεί να  ρυθμίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις αφού όταν αλλάξουμε λάμα και τοποθετήσουμε μία μικρότερη ή μεγαλύτερη θα αλλάξει και η κλήση της κεφαλής.  Τέλος η κεφαλή αυτή πρέπει να τοποθετηθεί σε μπράτσο το οποίο και αυτό να μπορεί να έχει μεταβλητό ύψος.

      Με βάση τα παραπάνω η κατασκευή φαίνεται στις ποιο κάτω φωτογραφίες και εγώ πρέπει να σημειώσω ότι τοποθετώντας λάμα 155mm δεν φανταζόμουν ότι μπορούσε να δημιουργήσει σχέδια και κούρμπες σε ξύλο πάχους 80mm κρατώντας ταυτόχρονα την καθετότητά κοπής .

DSCN3326DSCN3327DSCN3329DSCN3330DSCN3334DSCN3328DSCN3333DSCN3335DSCN3332

DSCN4565 DSCN4562 DSCN4563 DSCN4564

Comments
 1. Pol says:

  Γεια σου Αλεκο και χρονια πολλα.
  Μηπως θα μπορουσες να ανεβασεις μια φωτο απο την αλλη πλευρα της ξυλινης βασης πανω στον οριζοντιο μεταλικο βραχιονα?Ειναι η εβδομη φωτο για την οποια αναφέρομαι.Σε ευχαριστω.
  Πολυ ωραιες οι κατασκευες σου.
  Pol.

 2. Μια χαρα η κατασκευη σου .Δεν σου χοροπηδαει επικνδυνα το ξυλο οταν ερχεται σε επαφη με την λεπιδα κατα την κοπη?

  • alekosbiki says:

   Καλή χρονιά να έχουμε. Νίκο πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν είναι κορδέλα. Έχεις απόλυτα δίκιο χοροπηδά το ξύλο, γιαυτό θέλει να το συγκρατούμε με σχετική δύναμη. Όμως παρά την σχετική δυσκολία κάνει αυτό που δείχνει, κόβει σε κάθετη ευθεία. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε σχέση με την κοπή με απλή σεγα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s