Os , Frontend , Emulator

Όπως έχω αναφέρει και προηγουμένως το μηχάνημα που είχα στην διάθεση μου (ή θα το χρησιμοποιούσα ή θα το πέταγα) ήταν ένα Pentium IV με 40GB σκληρό δίσκο και 128MB ram. Επομένως έπρεπε τόσο το λειτουργικό όσο και ο emulator με το απαραίτητο frontend να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες του θηρίου (υπολογιστή μου) .

OS : Η επιλογή του λειτουργικό σύστημα ήταν ανάμεσα σε dos ή Linux. Το γεγονός ότι για χρόνια δούλευα σε dos και ο φόβος μου αν η κάρτα ήχου (η οποία είναι αρχαία) λειτουργήσει σε Linux, με έκανε να αποφασίσω ότι θα χρησιμοποιήσω το MS-Dos v7.

Emulator: Φυσικά και ως emulator θα επιλεχθεί ο Μ.Α.Μ.Ε. (Multiple Arcade Machine Emulator). Είναι ελεύθερο λογισμικό, ελαφρύ και το σημαντικότερο παραμετροποιήσιμο. Η τελευταία σε εμένα έκδοση του Μ.Α.Μ.Ε. για Dos είναι η έκδοση 1.0. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία χρειαστείτε το επίσημο site είναι http://mamedev.org/

Frontend: είναι το πρόγραμμα εκείνο που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα μενού με τα παιχνίδια μας, να ορίσουμε με ποίον emulator θα τρέχει κάθε παιχνίδι ή όλα μαζί και να κάνουμε γενικές ρυθμίσεις περιβάλλοντος που να ισχύουν σε κάθε παιχνίδι (πλήκτρα, ήχος, ιδιότητες οθόνης κτλ). Υπάρχουν πολλά τέτοια προγράμματα (frontend) με αρκετές δυνατότητες. Στην περίπτωση μου όμως έπρεπε να επιλέξω κάποιον που να τρέχει σε dos να είναι ελαφρύς και να περιέχει τις βασικές παραμετροποιήσεις. Έτσι επέλεξα τον Game Launcher (http://www.dribin.org/dave/game_launcher/) ο οποίος είναι παλαιός αλλά καλός.

Όλα τα παραπάνω μπορεί κάποιος να τα εγκαταστήσει με την σειρά που τα ανέφερα. Παρόλα αυτά κάνοντας μία βόλτα στο internet έπεσα επάνω σε ένα πακέτο το οποίο τα περιελάμβανε όλα σε ένα Boot CD . Το πακέτο αυτό είναι το SpyStyle boot CD (http://forum.arcadecontrols.com/index.php?topic=58809.0) Παρουσίαση του πακέτου αυτού θα κάνω ποιό κάτω μιας και αποτελεί ολοκληρωμένη λύση εγκατάστασης. Στο μεταξύ θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας κάποια προγράμματα που θα μας λύσουν τα χέρια μιας και εργαζόμαστε σε περιβάλλον Dos.

ScanCode Show, version 2.2 : Είναι ένα πολύ χρήσιμο πρόγραμμα το οποίο μας βοηθά να δούμε ποιος ASCI ή Hex κωδικό έχει κάποιο πλήκτρο του πληκτρολογίου. Συγκεκριμένα όταν έχουμε κάνει την τροποποίηση του πληκτρολογίου που περιγράψαμε ποιο πάνω και εφόσον έχουμε συνδέσει τον encoder στον υπολογιστή και τρέξουμε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει συνδέοντας τα pin 8 και 19 να πάρουμε στην οθόνη του υπολογιστή την ένδειξη Left Arrow. (http://cst2512.ridgewater.net/keyboards/software/)

Volkov Commander : Είναι ένα εργαλείο πους μα επιτρέπει να χειριζόμαστε τα αρχεία του dos χωρίς να κάνουμε χρήση των εντολών του dos. (http://vvv.kiev.ua/)

Sbcheck.exe : Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για αυτούς που δεν έχουν τους dos drivers της κάρτας ήχου και δεν ξέρουν ούτε κα ποια έχουν. Μας δίνει πληροφορίες για τον τύπο της Sound Blaster κάρτας που έχουμε ώστε να ανατρέξουμε στο internet (ως συνήθως) να βρούμε τους drivers for dos. (http://www.daqarta.com/download.htm#uu00)

Artwork : Ένα site που θα μας βοηθήσει αρκετά όν έρθει η ώρα της κατασκευή των γραφικών για το κουτί και τα πάνελ είναι το http://arcadeartlibrary.com. Σε αυτό μπορούμε να βρούμε πολλά vector με εικόνες, τα οποία μπορούμε να κατεβάσουμε και να επεξεργαστούμε με το Adobe Illustrator.

Ας δούμε αναλυτικά την εγκατάσταση των προγραμμάτων με βάση το SpyStyle boot CD

Ξεκινούμε τον υπολογιστή από το CD rom έχοντας τοποθετήσει το spystyle cd

  •  Επιλέγουμε το 1
  •  Στο fdisk επιλέγουμε Υ και πατώντας το 3 διαγράφουμε όλα τα partitions από το δίσκο (προσοχή αν θέλουμε να το εγκαταστήσουμε σε μηχάνημα που θα έχει και άλλο λειτουργικό. Τα σκοτώνει ΟΛΑ)
  •  Επιλέγουμε 1 , 1 , Υ πατάμε esc και κάνουμε επανεκκίνηση του μηχανήματος έχοντας στο CD rom το cd.
  •  Όταν μας ρωτήσει για να ξεκινήσει το fdisk πατάμε esc και στην ερώτηση Formatting επιλέγουμε Y και Υ. Στην ερώτηση volume label βάζουμε απλά ένα όνομα για τον δίσκο μας πχ : mymame.
  •  Επιλέγουμε τον emulator που θέλουμε να εγκαταστήσουμε (mame) και εν συνεχεία πατάμε enter , enter enter, yes,enter και τέλος επιλέγουμε την soundblaster που έχουμε. Αυτό μπορούμε να το προσθέσουμε αργότερα αφού πρώτα τρέξουμε το διαγνωστικό για την κάρτα ήχου και στην συνέχεια αλλάξουμε το autoexec.bat σύμφωνα με αυτά που θα μας δώσει το διαγνωστικό.
  •  Τέλος μα ζητά να κάνει επανεκκίνηση την οποία και κάνουμε αφού πρώτα αφαιρέσουμε το cd.
  •  Όταν γίνει η επανεκκίνηση θα μας βγάλει στο αρχικό menu αλλά ακόμα δεν έχουμε τοποθετήσει τα παιχνίδια. Έτσι πατώντας F12 βγαίνουμε στο dos. Τοποθετούμε το cd στο οποίο έχουμε εγγράψει τα παιχνίδια (κατάλογο roms τα παιχνίδια και κατάλογο snaps την εικόνα προεπισκόπησης).
  •  Αν γράψουμε στο dos την εντολή update για να αντιγραφούν αυτόματα τα περιεχόμενα του cd στον σκληρό δίσκο. Στην συνέχεια με την εντολή scan κατασκευάζετε η λίστα παιχνιδιών του menu.
  •  Κάνουμε επανεκκίνηση και είμαστε έτοιμοι να επιλέξουμε παιχνίδι και να παιξουμε.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s