Σκάψιμο ξύλου – Router

Πολλές φορές θέλουμε να σκάψουμε ένα κομμάτι ξύλου σε ένα λογικό βάθος (περίπου 3 cm) σε διάφορα σχήματα. Το λογικό βάθος βέβαια μπορεί να είναι και μεγαλύτερο , ο τρόπος είναι ο ίδιος αλλά το βάθος εξαρτάται από τα εξαρτήματα που διαθέτουμε. Έστω ότι θέλουμε να φτιάξουμε ένα τασάκι ή ένα μικρό μπολ ή ακόμα και ένα δίσκο σερβιρίσματος. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο τρόπος είναι ίδιος αλλά με διαφορετικό οδηγό.

 Στο παράδειγμα μας θα φτιάξουμε ένα τασάκι. Αρχικά πρέπει να επιλέξουμε το κομμάτι ξύλου που θα δουλέψουμε. Όταν το κομμάτι αυτό προέρχεται κατευθείαν από το δέντρο η κατασκευή αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει το κομμάτι να είναι κομμένο σε ευθεία για να μπορεί να δουλευτεί.

 DSCN4298

Στην συνέχεια κόβουμε σε ένα μικρού πάχους ξύλο το σχέδιο που θέλουμε. Εδώ επέλεξα κύκλο κόβοντας το σε κόντρα πλακέ 4 mm. Αφού στερεόσουμε πολύ καλά το σχέδιο πάνω στο κομμάτι ξύλου που θα δουλέψουμε, τα ασφαλίζουμε σε θέση που να μπορούν να δουλευτούν με το σχέδιο στο επάνω μέρος.

 DSCN4299

Προσαρμόζουμε στο ρούτερ το εξάρτημα που υπάρχει για οδήγηση σε σχέδιο. Από εκεί και πέρα δεν έχουμε παρά να αρχίσουμε να δουλεύουμε με το ρουτερ κατεβάζοντας σταδιακά το βάθος έως εκεί που θέλουμε.

 tool

Όταν τελικά τελειώσουμε με το σκάψιμο χρησιμοποιούμε κάθε μέσω τριψίματος…. και τέλος λουστράρουμε.

DSCN4299

DSCN4300

DSCN4301

DSCN4302

DSCN4303

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s