Πάγκος κάθετης φρέζας

DSCN3341Το router ή φρέζα ξύλου είναι ένα μηχάνημα χειρός το οποίο μας λύνει τα χέρια όταν θέλουμε να κάνουμε σχέδια πάνω σε ξύλο. Οι χρήσης του είναι πολλές και δεν περιορίζεται μόνο σε σχέδια όπως ανέφερα αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κοπτικό για κυκλικά τμήματα ως αντιγραφέας με βάση κάποιο template ή ακόμα και για επεξεργασία του ξύλου όταν αυτό βρίσκεται πάνω σε τόρνο.

Παρόλα αυτά , λόγω του ότι είναι μηχάνημα χειρός είναι πολύ εύκολο να σου «κλοτσήσει» κατά την χρήση του και τελικά να καταστραφεί το προς επεξεργασία ξύλο, ακόμα και αν χρησιμοποιούμε οδηγό. Η μοναδική λύση σε αυτό είναι να προσαρμοστεί πάνω σε ένα τραπέζι ώστε να μην μετακινούμε το μηχάνημα αλλά το προς επεξεργασία ξύλο.

Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα τέτοιο τραπέζι είναι: Να έχει ικανοποιητικές διαστάσεις η επιφάνεια επεξεργασίας, να υπάρχει οδηγός ακριβείας σε σχέση με την κεφαλή κοπής, να συνδέεται με το σύστημα απορρόφησης ροκανιδιών , η κεφαλή του router να ανεβοκατεβαίνει με ευκολία (βάθος φρεζαρίσματος) και τέλος η επιφάνεια επεξεργασίας να μην μας στερεί ύψος από τις διαστάσεις του κοπτικού.

Αρχίζοντας από το τελευταίο, αρχικά το router είχε βιδωθεί  πάνω σε μελαμίνη  1,6 cm. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η κεφαλή του από τα 3,2 cm που μπορούσε να βγει να χρησιμοποιούμε μόλις το 1,6cm . Το πρόβλημα αυτό λύθηκε βιδώνοντας το router πάνω σε μεταλλική λαμαρίνα 4mm. Πλέων εκμεταλλευόμαστε πλήρως το βάθος κοπής που προσφέρει το κοπτικό. Εννοείται ότι η προσαρμογή της λαμαρίνας στην επιφάνεια επεξεργασίας έγινε με εξωτερικό φρεζάρισμα της μελαμίνης κατά 4mm ώστε η συνολική επιφάνεια να είναι εντελώς λεία. Επίσης με φρεζάρισμα της επιφάνειας προστέθηκαν και χάρακες  με αρχικό σημείο μηδέν τον άξονα περιστροφής της κεφαλής. Δημιουργώντας επίσης δύο αυλακώσεις στην επιφάνεια τοποθετήθηκε και ο οδηγός οπότε λύθηκε και το πρόβλημα της ακρίβειας του οδηγού.

Οι διαστάσεις της επιφάνειας επεξεργασίας είναι 60 x 60 cm , αρκετά ικανοποιητική για την επεξεργασία. Μπορούμε όμως  να αυξήσουμε την περιοχή ή αλλάζοντας διαστάσεις (μεγάλος χώρος αποθήκευσης) ή προσαρμόζοντας τηλεσκοπικές προεκτάσεις.  Το σύστημα αυτό για να συνδεθεί με το σύστημα απορρόφησης ροκανιδιών έκανα χρήση του μηχανισμού συλλογής του ίδιου του router και επιπλέων στον οδηγό πρόσθεσα σωλήνα απορρόφησης. Οι δύο αυτοί σωλήνες συνδέονται με τάφ και οδηγούνται στο κεντρικό σύστημα.

Τέλος ένα από τα βασικά προβλήματα ήταν το σύστημα ανύψωσης της κεφαλής αλλά και η σταθεροποίησή του. Η λύση είναι πολύ απλή ένας γρύλος αυτοκινήτου. O γρύλος είναι μηχανικός και αρκετά φθηνός (14 euro). Αντέχει βάρος 2 τόνων και το βασικότερο όταν δέχεται πίεση δεν αλλάζει το ύψος που έχει σηκώσει. Έτσι βιδώθηκε ακριβός κάτω από το router και έφτιαξα ένα Π στήριγμα για το ίδιο το μηχάνημα. Ο γρύλος δεν πιέζει απευθείας το router αλλά το Π. Με αυτό τον τρόπο δεν έχουμε φόβο καταστροφής του μηχανήματος.

DSCN3291DSCN3292DSCN3293DSCN3294DSCN3297DSCN3342DSCN3295DSCN3296DSCN3321DSCN3320DSCN3322DSCN3340DSCN3343

Comments
 1. Stratis says:

  Καλησπερα!! Μολις βρηκα το blog σου και ειμαι ενθουσιασμενος. Εχει πολυ καιρο που σκεφτομαι να φτιαξω το δικο εργαστηριο και δεν το επαιρνα αποφαση. Εδω εχεις ολες τις απαραιτητες πληροφοριες τις οποιες και θα χρησιμοποιησω. Τελευταια ψαχνω για ενα ρουτερ. Βλεπω οτι χρησιμοποιεις το budget του practiker και το parkside. Δυστυχως του lidl δεν το προλαβα. Θα ηθελα να μου δωσεις τα φωτα σου για το budget και για τα εξαρτηματα που δινει μιας και στο ιντερνετ δεν βρηκα το εγχειριδιο. Ευχαριστω!!!

 2. Δημητρης Ξς says:

  Γεια σου ρε Αλεκο γιγαντα.Ειμαι ο Δημητρης κ θα ηθελα να φτιαξουμε αλλο ενα για μενα καποια στιγμη.

 3. Γιωργος says:

  Καλησπέρα,
  Όταν μετακινείς το φράχτη (οδηγό), δεν παίζει;
  Χρειάζεται καθε φορά να τον γωνία ζεις σε σχέση με το τραπέζι;

  • alekosbiki says:

   Ο φράκτης έχει την πίσω πλευρά βίδες που σφίγγει και έτσι δέν παίζει. Δέν θέλει κανένα γώνιασμα καθώς όπως και να βάλεις τον φράκτη θα είναι πάντα κάθετος στο μαχαίρι του router , δέν σε απασχολεί το τραπέζι στο οποίο ο φράκτης κάθετε κάθετα.

 4. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΛΑΣΗΣ says:

  Φίλε μου καλησπέρα. Κατ΄αρχήν συγχαρητήρια για την κατασκευή. Θα ήθελα αν είναι έυκολο να μου πεις τι χρησιμοποίησες για οδηγό και από που το αγόρασες. Ψάχνω για προφίλ αλουμινίου αλλά δε βρίσκω παρά μόνο από εξωτερικό. Αν είναι εύκολο να μου πεις τι χρησιμοποίησες για οδηγό πάνω στη μελαμίνη και τι αντίστοιχα έβαλες στο φράχτη.

  • alekosbiki says:

   Συγνώμη για την αργοπορία. Ο φράκτης κινείται με βίδες στο πίσω μέρος οι οποίες περνούν μέχρι το κάτω μέρος του τραπεζιού. Δέν χρησιμοποίησα οδηγούς. Φυσικά αν κοιτάξεις σε καταστήματα αλουμινίου και σιδηρικών θα βρείς προφίλ. Σε άλλη κατασκευή έβαλα προφίλ απο οδηγό κάθετων ραφιών Π όπου το πάνω μέρος κλείνει ελαφρά και είναι ότι πρέπει για τέτοιες δουλειές. Αν είσαι Πάτρα να σου πώ από που τα πήρα.

 5. Νίκος says:

  Γεια σας, το πρόβλημα με τον διακόπτη ασφαλείας του ρούτερ πώς το λύσατε; Θέλω κι εγώ να φτιάξω βάση-τραπέζι για το ρούτερ μου αλλά έχει διακόπτη ασφαλείας και διακόπτη τύπου σκανδάλης. Για να λειτουργεί πρέπει να είναι πατημένα και τα δύο ταυτόχρονα.

  • alekosbiki says:

   Υπάρχουν δύο τρόποι ή ανοίγεις το ρούτερ και τα παρακάμπτεις ή τα πιάνεις και τα δύο με κάποιο δεματικό. Και στις δύο περιπτώσεις βάζεις διακόπτη νέο ανάμεσα σε πρίζα και ρούτερ ώστε να ανοίγει-κλείνει απο αυτόν.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s