Δισκος σερβιρίσματος

5Το παρόν αποτελεί έναν οδηγό για δίσκους σερβιρίσματος που αποτελούνται κατά βάση από δύο διαφορετικά είδη ξύλων.

Το σχέδιο που θα δώσουμε (παράλληλα και εναλλάξ κολλημένα ξύλα κτλπ) θα μας κάνουν να τροποποιήσουμε ελαφρός τον τρόπο δουλειάς μας. Στην συγκεκριμένη κατασκευή έχει χρησιμοποιηθεί στο κέντρο του δίσκου ένα κομμάτι ξύλου ελιάς που περιβάλλεται περιμετρικά από μαόνι.

Αρχικά η ελιά πρέπει να γωνιαστεί σωστά γιατί αλλιώς ο τελικός δίσκος δεν θα είναι παραλληλόγραμμος αλλά 2παραλληλεπίπεδος. Στην συνέχεια ανοίγουμε περιμετρικά αυλάκωση ώστε κάνοντας δόντι στο μαόνι να μπορέσουν να φωλιάσουν  σωστά κατά την κόλληση. Την αυλάκωση την έκανα στο πάγκο κοπής και το δόντι στο τραπέζι ρουτερ. Ο λόγος είναι ότι στο ρουτερ το μικρότερο αυλάκι που μπορούσα να κάνω είναι 6mm ενώ στον δίσκο κοπής είναι στα 3,5mm και μην ξεχνάμε ότι ο δίσκος σερβιρίσματος έχει προφίλ από 8 mm έως 10,1mm.

Αφού κάνουμε όλες τις αυλακώσεις και τα δόντια προχωρούμε στην κόλληση των τμημάτων . Δεν α3ρκεί να ασκήσουμε πίεση μόνο από δεξιά και αριστερά αλλά θα πρέπει τα κομμάτια να είναι στο ίδιο επίπεδο (υπάρχει φόβος κατά την κόλληση να ανασηκωθούν τα πλαϊνά κομμάτια και να μην είναι στο ίδιο επίπεδο). Οπότε καλό είναι η κόλληση αυτή να πιαστεί πάνω σε ένα επίπεδο κομμάτι ξύλου.

Όταν η κόλληση ολοκληρωθεί θα πρέπει η επιφάνεια του δίσκου να γίνει λεία. Αυτό το κάνουμε με πλάνισμα στο ρουτερ.

 

7Στην συνέχεια μπορούμε να κάνουμε σχέδια με κύκλους ή ότι άλλο θέλουμε πάνω στην επιφάνεια και να επαναλάβουμε την διαδικασία τριψίματος. Εγώ πρόσθεσα δύο κύκλους  όπου ο καθένας έχει 50% ελια και 50% μαόνι εναλλάξ με την επιφάνεια του δίσκου. Αφού τριφτεί με γυαλόχαρτο και κολληθούν και τα πλαϊνά είναι έτοιμος για λουστράρισμα.

Η κατασκευή σε βήματα.

52 3 46 7 8 9 10 11 12 13 14 15

fix1fix24

1

Προβλήματα που προέκυψαν. Όταν κολλήθηκαν όλα τα κομμάτια  συνέχισα με το πλάνισμα με τον ρούτερ. Ενώ φαινομενικά όλα ήταν σωστά μετά το πλάνισμα διαπιστώθηκε η ύπαρξη σκουληκιού στο ξύλο και σε σημείο που αρχικά δεν φαινόταν. Η λύσεις  ήταν δύο ή τον καίω στο τζάκι ή απομακρύνω το σκουλήκι. Προτίμησα την απομάκρυνση του αφού εξέτασα προσεκτικά όλο το ξύλο για πιθανή ύπαρξη και σε άλλα σημεία. Στο σημείο αυτό ήρθε και το σχέδιο το οποίο γέμισε το κομμάτι με το σκουλήκι που αφαιρέθηκε.

Αντίγραφο από 141

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s