Tο εργαστήρι – Συμβουλές

Το εργαστήριο που έχουμε και ο τρόπος που το έχουμε οργανώσεις είναι πολύ βασικό για τα αντικείμενα που θα φτιάξουμε , τον χρόνο που θα χρειαστούμε και τον κόπο που θα καταβάλουμε. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος  κατασκευής και οργάνωσης μιας και το καλύτερο είναι αυτό που μας βολεύει και κάνει την ζωή μας ποιο εύκολη στον χώρο αυτό.  Παρόλα αυτά , ποτέ οι συμβουλές δεν είναι άσχημες.

 Τονίζω για μία ακόμα φορά ότι είναι ερασιτεχνικής χρήσης εργαστήριο που σημαίνει ότι εκτός όλων των παρακάτω  πρέπει να υπολογιστεί και το οικονομικό κόστος σε κάθε περίπτωση. Άρα ότι μπορούμε το φτιάχνουμε μόνοι μας , αρκει αυτό να γίνετε με ασφάλεια.

 Το δικό μου εργαστήριο το έχω στο γκαράζ μου και είναι προσανατολισμένο στην επεξεργασία ξύλου. Αυτό μου προσθέτει επιπλέων εργασία στην οργάνωσή του αφού εκτός των άλλων θα πρέπει να λύσω και το πρόβλημα της χρήσης του χώρο και ως γκαράζ ,για το οποίο αρχικά προοριζόταν !!!  Τα βασικά σημεία που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι : Ηλεκτρολογική εγκατάσταση ,  εξαερισμός , απομάκρυνση ροκανιδιών , χειροποίητα εργαλεία, πάγκοι εργαλείων, αποθηκευτικοί χώροι. Σε κάθε ένα από αυτά θα παραθέσω εγώ πως το αντιμετώπισα χωρίς να σημαίνει  ότι είναι και η μοναδική λύση που υπάρχει.

Σχεδιασμός χώρου: πρέπει να προβλέψουμε από την αρχή που θα τοποθετήσουμε τους πάγκους εργασίας και μηχανημάτων ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση μας σε αυτά και παράλληλα να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την ηλεκτρική εγκατάσταση και εγκατάσταση συλλογής ροκανιδιών .

 Ηλεκτρική εγκατάσταση: καλό είναι η ηλεκτρική εγκατάσταση να δίνει μέσα σε κανάλια ώστε να είναι εμφανής τα σημεία που υπάρχουν οι γραμμές αυτές. Η εγκατάσταση αυτή θα πρέπει να είναι αυτόνομη σε σχέση με την εγκατάσταση του χώρου και να έχει δικό της ρελέ διαφυγής   στον πίνακα. Το βασικότερο όμως είναι να υπάρχει κεντρικός διακόπτης on/off ο οποίος θα ενεργοποιεί/απενεργοποιεί την παροχή ρεύματος στην γραμμή αυτή. Ο λόγος είναι ότι συνήθως τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε πάντα είναι στην πρίζα και έτοιμα προς λειτουργία. Για αποφυγή ατυχήματος από τρίτους κατά της ώρες που δεν θα δουλεύουμε μπορούμε να απενεργοποιούμε την παροχή.

 Πάγκος εργασίας: Θα πρέπει ανεξάρτητα από το υλικό κατασκευή του να είναι στιβαρός (άρα δύστυχος και βαρύς) μια και όλες οι εργασίες μας γίνονται σε αυτόν. Σχετικά με το μέγεθος δεν έχω να πω και πολλά αφού θα πρέπει να είναι τόσο όσο χρειαζόμαστε. Τα βασικά σημεία είναι να είναι σε απόλυτη ευθεία η επιφάνειά του και ο τρόπος μετακίνησης του όταν αυτό χρειάζεται να γίνει.

 Πάγκοι εργαλείων: αντίθετα  με τον πάγκο εργασία οι πάγκοι εργαλείων συνήθως είναι μικροί σε μέγεθος και εκτός από την χρήση του ίδιου του εργαλείου παρέχουν και αποθηκευτικό χώρο. Έτσι τον χώρο αυτό μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε ή σαν ντουλάπι ή σαν συρταριέρα. Το ύψος τον πάγκων αυτών ποικίλουν  και εξαρτώνται κυρίως από το μηχάνημα που θα φιλοξενούν.

Χειροποίητα εργαλεία : Στην κατηγορία αυτή εννοείται ότι δεν αναφέρομαι στο πώς θα φτιάξουμε πχ ένα router αλλά τι αλλαγές μπορούμε να κάνουμε σε ένα υπάρχων router για να προκύψει ένα νέο μηχάνημα. Στόχος είναι πώς από εργαλεία χειρός που συνήθως είναι πολύ φθηνά φτιάχνουμε άλλα που έχουν μεγάλο κόστος αγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πώς από ένα router των 40 έως 50 euro μπορούμε να φτιάξουμε ένα σταθερό τραπέζι με router αρκετά μεγαλύτερης αξίας.

 Απομάκρυνση ροκανιδιών: ένα από τα εργαλεία που οπωσδήποτε χρειαζόμαστε όταν εργαζόμαστε με ξύλο είναι αυτό της απομάκρυνσης  ροκανιδιών που προκύπτουν από την κοπή, πλάνισμα ή σκάψιμο του ξύλου. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι μία ηλεκτρική σκούπα αρκεί.  Η ερώτηση είναι : και σακούλα στην σκούπα κάθε πότε θα αλλάζουμε, κάθε μέρα;  Η λύση σε αυτό είναι μία προσομοίωση των επαγγελματικών  αντλιών ροκανιδιών αλλά με τα μέσα και τα χρήματα που διαθέτουμε. Έτσι χρησιμοποιούμε μία ηλεκτρική σκούπα και παρεμβάλουμε ένα μηχανισμό ώστε να διαχωρίζει τα ροκανίδια. Με αυτό τον τρόπο η ηλεκτρική σκούπα απλός απορροφά  χωρίς να μαζεύει κάτι.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s