Λειτουργικότητα Κουζίνας

 Κατά την κατασκευή συνάντησα κάποια προβλήματα σχετικά με την λειτουργικότητα της κουζίνας. Σε κάποιες περιπτώσεις έπρεπε να διαφοροποιήσω τα σχέδια την τελευταία στιγμή. Οι λύσεις που έδωσα φαίνονται ποιο κάτω.

Φωτισμός Κουζίνας. Ο φωτισμός της κουζίνας είναι πολύ βασικός. Θέλοντας να έχω ένα διαφορετικό φωτιστικό έφτιαξα την κατασκευή με τα τρίγωνα κατά τέτοιο τρόπο που να μην είναι πολύ χαμηλή κατασκευή, να έχει τέτοια θέση ώστε τα σποτάκια που τοποθέτησα να καλύπτουν όλο τον χώρο και να έχει και νυχτερινό φωτισμό. Τα σποτάκια είναι 4 watt led οπότε τα 6 σποτ καταναλώνουν μόλις 24 watt. Ο νυχτερινός φωτισμός είναι συνδεδεμένος με ανιχνευτή κίνησης και ανάβει μόνο το βράδυ ρυθμισμένος στα 2 λεπτά . Είναι σωλήνας με 1 watt to μέτρο οπότε η κατανάλωση είναι στα 4 watt την ώρα. Περιμετρικά της κουζίνας έχω βάλει στο κάτω μέρος τον πάνω ντουλαπιών σποτάκια ως φωτισμό εργασίας. Τέλος έχει τοποθετηθεί και φωτισμός έκτακτης ανάγκης ώστε σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος να υπάρχει εστία φωτός και να μην ψάχνουμε για κεριά.

DSCN4225 DSCN4226

 

Ντουλάπια κάτω πάγκου. Τα ντουλάπια αυτά είναι βαθειά οπότε ή κάνουμε λάστιχο την γυναίκα μας ή φροντίζουμε τα ράφια ή συρτάρια ή συνδυασμό τους να κινούνται προς τα έξω. Απλή κατασκευή αλλά πολύ λειτουργική. Σε ντουλάπια όπου κάποια πράγματα παραμένουν μέσα σε αυτό και δεν τραβιούνται προς τα έξω καλό είναι να προσθέσουμε εσωτερικό φωτισμό ώστε με το άνοιγμα της πόρτας του ντουλαπιού αυτά να ανάβουν. Σημαντική παρατήρηση , το ρεύμα μέσα στα ντουλάπια να είναι 12 volt και πάντα κόβουμε με τον διακόπτη τα 12volt και όχι τα 220 volt. Τέλος κάτω από τον νεροχύτη μπορούμε να φτιάξουμε συρτάρια σε σχήμα Γ ή Π ώστε να μην ενοχλούμε της σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης. Έτσι κερδίζουμε όλο τον χώρο.

DSCN4216

 DSCN4217

 

 

 

 

 

 

 

DSCN4218

DSCN4219

 

 

 

 

 

 

 

 

DSCN4221DSCN4220

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρόσθετοι μηχανισμοί κουζίνας. Στην αγορά μπορούμε να βρούμε πολλούς μηχανισμούς που πολλές φορές μας λύνουν τα χέρια. Όμως πριν αγοράσουμε πάντα κάνουμε μεγάλη έρευνα αγοράς κυρίως μέσω internet. Μην ξεχνάτε ότι οι μελαμίνες κοστίζουν πολύ λιγότερο από τους μηχανισμούς. Κάποιοι μηχανισμοί είναι εύκολοι και μπορούμε μόνοι μας να τους φτιάξουμε όπως τις μπουκαλοθήκες.

4 DSCN4222

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSCN4223

DSCN4224

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αύξηση χώρου στους πάγκους. Πολλές φορές χρειάζεται η κουζίνα να μπορεί να αλλάζει θέση σε σχέση με την νοικοκυρά και όχι το ανάποδο. Επίσης πολλές φορές θέλουμε να κάνουμε τραπέζι μπουφέ αλλά δεν έχουμε χώρο στους πάγκους. Τέλος επειδή μιλάμε για κουζίνα μην ξεχνάμε και το τραπέζι του φαγητού. Όλα τα παραπάνω τα έλυσα με ένα μετακινούμενο πάγκο ο οποίος μπορεί να κλείσει άρα μεγάλος χώρος διαθέσιμος στην κουζίνα. Μπορεί να ανοίξει σε 90 μοίρες γωνία και να αποτελέσει τραπέζι φαγητού για τέσσερα άτομα και τέλος να κινηθεί από 0 έως 120 μοίρες ώστε να ακολουθεί την νοικοκυρά όπου τον χρειάζεται. Κατά την κατασκευή πρέπει να προσέξουμε που θα βάλουμε την άξονα περιστροφής και επίσης να θυμόμαστε ότι ένα επίπεδο ορίζεται από τρία σημεία (τι μαθηματικός είμαι) Αρα θα πρέπει να προστεθούν και μικρά ροδάκια κάτω από τον πάγκο ώστε να έχουμε σε οποιαδήποτε θέση τρία σημεία στήριξης.

 

DSCN4214 DSCN4215

 

Μικροί χώροι 8-10 cm. Κατά την κατασκευή δεδομένου ότι έπρεπεκάποια αντικείμενα να έχουν άξονα συμμετρίας (φούρνος , μάτια κουζίνας και αποροφητήρας) μου δημιούργησαν μικρούς ανεκμετάλλευτους χώρους από 8 έως 10cm. Τους χώρους αυτούς ο επαγγελματίας μου είπε ότι θα τους έκανε τυφλούς δηλαδή απλά θα τους έκλεινε. Αντίθετα εγώ προτίμησα να φτιάξω ραφάκια για μπαχαρικά και ένα μίνι βαγονέτο για κουτάλες. Όλοι οι χώροι ακόμα και οι μικρότεροι μπορούν να γίνουν λειτουργικοί.

 

1 2

 

 

DSCN4228

DSCN4227

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s